Başkent’e Dev Eğlence Parkı Geliyor



Paramount Pictures, Ankara’da 1 milyar dolarlık yatırımla Disneyland benzeri ‘tema parkı’ kurmak için TOKİ’ye öneri getirdi.

Hollywood’un büyük film şirketlerinden ve dünyanın sayılı eğlence parkı sahiplerinden olan Paramount Pictures, yeni yatırım için Ankara’yı tercih etti. Şirket, Ankara’da, dev bir eğlence parkı kurmak için Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) yatırım teklifi getirdi. Paramount Pictures’ın yaklaşık bir yıl önce getirdiği, Disneyland benzeri ‘tema parkı’ kurma önerisi konusundaki görüşmeler son aşamaya geldi. TOKİ’nin 20 bin konutluk proje geliştirdiği Eskişehir Yolundaki Aşağı Yurtçu-Ballıkuyumcu mevkiinde 3 milyon metrekarelik alanda kurulması öngörülen tema parkının yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, şirketin Türkiye’de kurmak istediği tema parkı konusunda Ankara’yı kendisinin tercih ettiğini, Ortadoğu ve Batı Avrupa’ya dönük büyük bir merkez yapmak istediğini bildirdiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu işin tamamlanması konusunda TOKİ’ye ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne özel talimat verdiğini anlatan Bayraktar, inşaatın 2007 yılında başlamasının öngörüldüğünü belirtti.

Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, Aşağı Yurtçu-Ballıkuyumcu’da TOKİ’nin yaklaşık 20 milyon metrekarelik arazisinin 3 milyon metrekarelik bölümünde kurulacak tema parkında Türkiye’ye özgü tasarımların da yer alması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yapılıyor.

İNŞAATIN 2-3 YILDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Arazinin hangi şartlarda şirkete verileceği konusu henüz tam netlik sağlanmadı. TOKİ’nin sadece araziyi mi satacağı, 49-50 yıllığına kiraya mı vereceği yoksa kurulacak merkezde pay sahibiolup olmayacağı konusunda pazarlıklar sürüyor.

Yetkililer, Paramount Pictures’ın, ABD’den bazı şirketler ile konsorsiyum halinde hareket edebileceğini, bu konsorsiyuma Türkiye’den de bazı şirketlerin dahil olabileceğini kaydetti. İnşaatına gelecek yıl başlanması öngörülen tema parkının inşaatının 2-3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. İnşaat aşamasından başlamak üzere on binlerce kişiye istihdam sağlayacak tema parkında, hizmete açılmasından sonra ilk aşamada ise 30 bin kişinin çalışacağı belirtiliyor.

Şirketin, Ortadoğu’nun en büyük eğlence merkezi olarak planladığı parka, yılda 3 milyon ziyaretçinin geleceğini hesapladığı kaydediliyor. Eğlence sektöründeki son teknolojinin kullanılacak olması ve fiyatların Avrupa’ya göre daha makul kalması nedeniyle, özellikle Doğu Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, yakın Asya, Ortadoğu’dan çok sayıda turistin buraya gelmesi bekleniyor.

Paramount Pictures, ABD dışında, Japonya ve Kanada da tema parkları kurdu. Tema parklarında, insanların gerçeklik duygusunu yaşaması için, bütün materyaller gerçeğine en yakın şekilde kullanılıyor.

Ankara’da kurulacak tema parkında, Türk dünyasına özgü mekanlar yaratılması ve kahramanlara yer verilmesi de düşünülüyor. Tema parkı ile birlikte, ziyaretçilerin konaklaması için oteller, villalar yapılması da planlanıyor.