Başkent’in Tarihi Güneşle Buluşuyor



Ankara Valiliği’nin tarihi Roma Yolu’nun ortaya çıkarılması için Ulus’taki binasının bahçesinde başlattığı arkeolojik sondaj kazısında, Selçuklu dönemi kandiller ile Osmanlı dönemi geometrik desenli pipo ve çini porselenler bulundu.

Ankara Valiliği’nin Ulus’taki binasının bahçesinde yapılan arkeolojik sondaj çalışmasında, 2,5 metre derinliğe inildi. Kazıda, tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan Selçuklu dönemi kandiller ile Osmanlı’ya ait geometrik veya çiçek desenli, üzerinde yapan veya kullananın mührü bulunan, ince işlemeli pipo (lüle) ve çini porselenlere rastlandı. Kazıda, ne olduğu henüz bilinmeyen yapı kalıntıları da ortaya çıkarıldı.

Ankara Valisi Kemal Önal, Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Çıkan eserlerin eski Valilik binasının bir bölümü müzeye çevirerek sergilenebileceğini belirten Önal, "yaşayan bir müze" istediğini söyledi. Önal, şunları kaydetti:

Atatürk'ün çalışma odası
"Valilikteki Atatürk’ün çalışma odasını muhafaza edeceğiz. Konukları burada ağırlayacağız. Alt katın bir bölümünü kütüphane yapıp, bir bölümünü de müzeye çevirebiliriz. Eserler de buradaki müzede sergilenir. Meydanı da düzenleyeceğiz. Çevredeki bazı binaları aldık. Defterdarlığın tarihi binasını tutacağız, Zincirli Cami ve eski binalar hariç diğerlerini yıkacağız. Meydan trafiğe kapatılacak, granit taşlarla döşenecek. Tarihi hükümet konağı ve meydanı olacak burası, vilayeti buraya getiriyoruz."

Nihai hedeflerinin ortaya çıkarılacak Roma yolu ve yapılarının üzerini camla örterek ziyaretçilere açmak olduğunu hatırlatan Önal, arkeologların kazı alanın 10-15 metre daha genişletilmesi talebini de çevredeki ağaçlara zarar verilmemesi koşuluyla kabul etti.

Roma varlığını somutlaşacak
Ankara Üniversitesi’nden Başkent Meslek Yüksekokulu Restorasyon Konservasyon Programı’ndan Kimyager-Arkeometrist Uzman Ali Akın Akyol da kazı yapılan yerde Roma dönemi moloz dolgu ve geç Osmanlı yapılarının olduğunu söyledi.

Kazıda 3 buçuk metre derinliğe inmeyi planladıklarını belirten Akyol, jeofizik yöntemle yapılan tespitlerin şu ana kadar doğru çıktığını ve kazıları da bu tespitlere göre yönlendireceklerini kaydetti. Akyol, "Buradaki, Roma hamamındaki ve Augustus tapınağındaki çalışmalar sayesinde hep dile getirilen Ankara kent merkezi Roma varlığını somutlaştırmış olacağız" dedi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli ise kazıdan çıkan eserlerin restorasyonu yapılarak, dönemi yansıtan belgeler olarak sergileneceğini kaydetti.

Kazıdan çok sayıda pipo çıkmasını, Osmanlı döneminde Ulus’ta bulunan Kuyulu Kahvehanesi’nin yakında olmasına bağlayan Arkeolog Mustafa Metin de çinilerin ise Osmanlı’nın son döneminde Çin ve Avrupa’dan ithal edilmiş olabileceğini dile getirdi.

Kazı alanındaki çalışmaları Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görevli arkeologlar Mustafa Metin, Halil Demirdelen ve Tülay Erdoğan yürütüyor.