Başkentte 6 Yıllık 'Sanat Ayıbı'



Ankara Resim ve Heykel Müzesi 6 yıldır açılmayı bekliyor. Tadilat gerekçesiyle kapatılan ancak aradan geçen sürede yeterli kaynak aktarılmadığı için bir türlü açılamayan müzede onlarca eser depolarda tutuluyor. Öğretim üyeleri bu durumu "sanat ayıbı" olarak nitelendirirken, müzenin yıllardır kapalı olmasının düşündürücü olduğunu vurguluyor.

Ulus'taki tarihi Türkocağı binasının restore edilmesi sonucu 1980 yılında faaliyete geçen Ankara Resim ve Heykel Müzesi, çatısının onarılamaması nedeniyle bünyesindeki değerli eserleri sergileyemiyor. Uzun bir süredir kapalı olan müzenin sadece bazı galeri salonları açık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan müzede, "Korutürk" , "Arif Hikmet Koyunoğlu" ve "Sedat Simavi" adlarında 3 sanat galerisi; resim, heykel ve seramik atölyeleri, bir restorasyon atölyesi, 6 teşhir salonu, güzel sanatlar uzmanlık kitaplığı, şark salonu, konser-tiyatro salonu, yönetim bölümü, kafeterya ve depolar bulunuyor.

1976'da başlayan çalışmalarla seçici kurul tarafından yurtiçindeki sergilerden ve yurtdışındaki müzayedelerden tablo satın alınarak, ayrıca bağış yoluyla da oluşturulan müze koleksiyonunda, ödül kazanan yapıtlara öncelik veriliyor. Müzenin bünyesinde Osman Hamdi Bey 'in "Silah Taciri" , V. Vereshchagin 'in "Timur'un Mezarı Başında" , Zonaro 'nun "Genç Kız Portresi" , Emel Cimcoz 'un "Gazi'ye Şükran" gibi değerli tablolar bulunmasına karşın, bu tablolar sergilenmeyip depolarda muhafaza ediliyor. Müzedeki eserlerin oluşturulmasında görev alan seçici kurul üyelerinden Prof. Turan Erol , müzenin kurulma aşamasında gösterilen çabanın devam ettirilmemesi nedeniyle kapalı kaldığını belirtti. İktidarın sanatı geri plana itmesinden yakınan Erol, şunları kaydetti:

"Müzeyi kurarken nasıl imkanlar zorlanıp kaynak bulunabiliyorsa, bunun devamının da getirilmesi gerekmektedir. Bu yapılmıyor. Önce onarım söz konusu oldu; çatı akıyor falan dendi. Yıllardır onarılamadı. Müzeler maalesef en son akla gelen yerlerden biri oluyor. Çağdaş Sanatlar Müzesi adıyla başlayan inşaat aşağı yukarı yüzde 70 bitmişti. O müze inşaatı da AKP iktidara geldikten sonra olduğu gibi kaldı. Ankara Resim Heykel Müzesi'nde klasik eserleri bırakıp, bu yeni müzede de modern Türk eserlerini sergilemek istiyorduk."

Yıllardır kapalı olması düşündürücü'
Ankara'daki üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde görev yapan öğretim üyeleri de müzenin yıllardır kapalı tutulmasını eleştiriyor. Öğretim üyelerinin görüşleri şöyle:

- Prof. Dr. Tansel Türkdoğan (Gazi Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi): Müzeler öğrencilerimizin eğitiminin büyük bir parçasıdır. Ankara Resim ve Heykel Müzesi de bu ihtiyaca cevap veren değerli eserler barındıran bir kuruluştu, ancak yıllardır kapalı olması düşündürücü. Başkentlilerin çatı onarımına kaynak bulunamaması gerekçesiyle bu müzeden uzak bırakılması üzücü bir durum.

- Prof. Dr. Filiz Yenişehiroğlu (Başkent Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi): Bu müze, çok uzun zamanlar kapalı kaldı. Özellikle de tamiratlar ciddi sıkıntılar yaratıyor. Zamandan çalan bu onarım aksaklıkları bir türlü giderilemedi. Çağdaş Türk resim sanatıyla ilgili bir kesit de orada bulunuyor. Tabii kapalı olması nedeniyle bunu ne öğrenciler ne de başkentliler görebiliyor.