Başköylü Kadınlar İçme Suyu için Nöbete Hazırlanıyor



Bursa Valiliği binası önünde 6 saat oturma eylemi yapan Başköylü kadınlar, Vali Münir Karaloğlu’dan, mermer ocağının kapatılması için söz alınca eylemlerini sona erdirdi. DHA'nın haberine göre, Vali Karaloğlu’nun talimatı ile bugün İl Özel İdaresi Çevre Sağlık Daire Başkanı Haluk Bilgesay ve 2 görevli maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Başköy’e gitti. Ekipler, Köy Muhtarı Hasan Acar ile birlikte mermer ocağında inceleme yaparken, ocakta çalışanlar gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Yaklaşık bir saat süren inceleme ardından açıklama yapan Muhtar Hasan Acar, ocakta mermer kesme makinelerinin kurulduğunu belirterek, “Buradaki çalışmaların devam ettiğini, mermer tozlarından anladık. Ayrıca mermer kesme makineleri çalışmaya hazır durumda. Çevre Sağlık Daire Başkanı Haluk Bilgesay, görevlilere çalışmaların yapılmayacağını bildirdi. Biz hazır makinelerin sökülerek çıkartılmasını istedik. Firma sahibine hafriyatı atması için izin verildi. Hafriyat kamyonlarının içindeki mermer mi, hafriyat mı bilemeyiz. İşletme sahibinin insafına kaldı” dedi.

Kadınlar kararlı

Ellerine pankartlarını alan ve 6 aydır temiz aktığını söyledikleri su kaynaklarının başında toplanan Başköylü kadınlar ise çalışmaların tamamen durdurulmasını istedi. Vali Münir Karaloğlu’ya inandıkları için eylemlerine son verdiklerini belirten kadınlar, çalışma devam ederse, maden ocağının önüne gidip oturacaklarını ve hiçbir çalışmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Köylü kadınlardan Sebahat Arıkan, “Hep kanuni yollarla bir şeyler yaptık. ‘Bugün hafriyat çalışması yapıyoruz’ deyip gece mermer kesecekler. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Ayşe Süzer ise, mücadeleye başladıklarında 3 aylık olan çocuğunun 4 yaşına gireceğini ifade ederek, sonucu ne olursa olsun maden ocağının önünde nöbet tutacaklarını vurguladı.