"Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" Sanal Mimarlık Müzesi'nde



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Hrant Dink Vakfı ve HAYCAR Mimarlar ve Mühendisler Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle hayata geçirilerek, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşan “Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları” sergisi, Sanal Mimarlık Müzesi'nde Türkçe ve İngilizce olarak yayına açıldı.

Küratörlüğünü mimar Hasan Kuruyazıcı’nın yaptığı sergi, İstanbul’un şekillenmesinde rol oynayan ve bugün adı unutulmuş Ermeni mimarların kente katkılarını ortaya koymayı amaçlıyor. Sergi için Kurtuluş, Pangaltı, Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tünel, Galata, Eminönü ve Mahmutpaşa’da sokak sokak gezerek taramalar yapan Kuruyazıcı, İstanbul’un mimari çehresinin Batılı anlamda değişmesinde rol oynayan Ermeni mimarların eserlerini bir arada görmemizi sağlıyor.

Benzer bir çalışmayı İstanbullu Rum mimarlar için de yürüten Hasan Kuruyazıcı, uzun yıllar süren araştırmasının başlangıcını şöyle özetliyor:

“İstanbul’da 19. yüzyıldan kalma büyük bir bina stoğu var. Çoğunu yakıp yıktığımız halde ayakta kalmayı başarabilmiş binalar bunlar. ‘Bu kadar çok binayı kim yaptı?’ sorusu kafamı meşgul etmeye başlayınca, böyle bir araştırma yapmaya karar verdim.”

Tasarımını Erkal Yavi'nin yaptığı sergi, İstanbullulara yaşadıkları şehrin tarihiyle ilgili bilgi sunarak; mimarlar, sanat tarihçileri, mimarlık öğrencileri, arkeologlar ve sosyal bilimler alanında çalışanlar için yeni bir kaynak oluşturmayı amaçlıyor.

Sergiyle eşzamanlı olarak, dönemin mimarisi ve mimarlar hakkındaki makaleler ile sergide yer alan binaların fotoğraflarını içeren, Türkçe-İngilizce ve Ermenice-İngilizce basılan kitapta; Edhem Eldem, Afife Batur, Ahmet Ersoy, Alyson Wharton, Elmon Hançer ve Lora Baytar tarafından yazılmış altı makale yer alıyor. Editörlüğünü Hasan Kuruyazıcı’nın, tasarımını Erkal Yavi’nin üstlendiği kitap, Hrant Dink Vakfı’ndan, kitapevlerinden ve yemkitabevi.com'dan satın alınabiliyor.

İlk kez İstanbul Modern'de ziyarete açılan, ardından Türkiye ve yurtdışında çeşitli kentlere konuk olan “Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları” sergisini kaçıranlar, www.mimarlikmuzesi.org adresinden Türkçe, www.archmuseum.org adresinden İngilizce olarak sergiyi gezebilir. 

Sanal Mimarlık Müzesi'nde bugüne kadar yayınlanmış tüm sergilere “Galeri” bölümünden ulaşabilirsiniz.


Sanal Mimarlık Müzesi hakkında:
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından sanal ortamda kurulan Mimarlık Müzesi, Türkiye’de yıllardır gündemde olan ancak bir türlü yaşama geçirilemeyen Mimarlık Müzesi’nin bir anlamda ilk adımını oluşturuyor. Mimarlık Müzesi’nde Türkiye ve dünya mimarlık mirasını oluşturan, ulaşılabilir her türlü belge ve tanıklık derleniyor. Çeşitli kişi ve kurumların arşivlerinde saklanan belgeler gün ışığına çıkarılıp internet ortamında incelenebilir hale getiriliyor. Böylece kapsamlı bir envanterin oluşması, araştırmacılar için çok değerli bir referans kaynağı yaratılması amaçlanıyor. Müzede yer alan bütün bilgi ve belgeler dijital kayıt biçiminde saklanarak mimarlık tarihi açısından çok değerli bir dijital arşiv oluşturuluyor.

www.archmuseum.org  adresinde İngilizce yayına da başlayan Mimarlık Müzesi, Türkiye mimarlığının yurtdışında tanınması, uluslararası mimarlık ile kesiştiği noktaların ortaya konması açısından önemli bir işlevi yerine getiriyor. Sanal Mimarlık Müzesi, Uluslararası Mimarlık Müzeleri Konfederasyonu ICAM’a üye olarak kabul edilmiş tek sanal müzedir.

Müzenin galeri ve koleksiyonundaki tüm bilgilere ulaşmak, yeni açılan sergilerden düzenli olarak haberdar olmak için tıklayınız.  

Reklam Goruntulenme Bolumu