Batis'in Kahvesi Hayata Dönüyor



Urla'nın İskele Mahallesi’nde tarihe tanıklık eden nadir yapılardan biri olan ve "Batis’in Kahvehanesi" olarak bilinen taş bina, ayağa kaldırılacak. Nobel Ödüllü şair Yorgo Seferis’in 7 yaşındayken önünde fotoğraf çektirdiği ve anılarında yer verdiği yapı, sahipleri tarafından aslına uygun restore ettirilecek. Çalışmaları üstlenen MŞB İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Mustafa Şafak, şu bilgileri verdi:

Butik otel olabilir

"Binanın kullanılabilecek, kütük ve taş gibi malzemeleri fotoğraflanarak söküldü. Bir tek, sağlam kalan cephe bırakıldı. Temel sağlamlaştırılması yapıldı, duvarlar örülmeye başlandı. Birebir aynı binayı yapıyoruz. Santim santim ilerliyoruz. 2010’un sonuna doğru tamamlamayı planlıyoruz. Üst katı, 10 odalı apart otel olarak turizme hizmet verebilir. Alt katı da Rum meyhanesi ya da kafe..."

Tüccarların buluşma yeriydi

Araştırmacı Ayla Savaş Bakır: "Bina, 19’uncu Yüzyıl’a ait Osmanlı liman yapılarından biri. Alt katı dükkan, üst katı ise konut olarak kullanılan yapı, kemerli yapısıyla dikkat çekiyor. Bu da bize o dönemin mimarisi hakkında önemli bilgiler veriyor. İskele Mahallesi, o yıllarda bir ticaret merkeziydi. Batis’in kahvehanesinin, bu noktada bir buluşma yeri, İskele’nin sosyal mekanı olduğunu söylebiliriz."