‘Ev Alma, Komşu Al’ Tarihe Karışıyor

15 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, ev alırken komşuları hiç sormayan vatandaşların yüzde 10’u kapıcı hakkında bilgi istiyor. Vatandaşın ilk baktığı yer mutfak olurken, en çok 2. katı tercih ediyor. Türkiye deprem ülkesi olmasına rağmen inşaatın yapısını merak etmeyen vatandaşların, yüzde 90’ı dairenin dış görünüşüyle ilgileniyor. Ev sahipleri, evlerini en çok bürokratlar, isim yapmış gazeteciler ve televizyonculara kiralamak istiyor.

“Ev alma, komşu al” sözü tarihe karışıyor. Başkentin ünlü emlakçılarından Salim Taşcı’nın, uzun yıllar emlak satın almak ve kiralamak için başvuran 15 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma, Türkiye’de ev satın alınırken vatandaşların üzerinde durduğu konulara ilişkin ilginç sonuçları ortaya koydu.

Buna göre, ev seçimi sırasında komşusunun kim olacağını merak etmeyen vatandaşların yüzde 10’u, kapıcı hakkında bilgi edinmek istiyor. Ev seçiminde vatandaşların yüzde 50’sinin ilk baktığı yer mutfak olurken, en çok 2. katlar ile 100-120 metrekare büyüklüğünde veoda sayısı 3+1 olan evler tercih ediliyor.

Türkiye’nin deprem ülkesi olması ve yakın tarihte 2 büyük deprem yaşanmasına rağmen inşaatın yapısı ve binanın müteahhitini merak etmeyen vatandaşların, yüzde 90’ı evin sadece dış görünüşüyle ilgileniyor.

Lüks semt tercihi yüzde 75
Vatandaşların yüzde 75’inin “lüks” semtlerde oturmak istediğini ortaya koyan araştırmaya göre, ev almak isteyenlerin yüzde 50’si bu evin site içinde olmasını tercih ediyor. Araştırmaya katılanların yarısı binanın garajı olup olmadığını sorarken, yüzde 20’si “akrabalarına yakın bir yerde”, yüzde 10’u da “memleketinin yol güzergahı üzerinde” ev satın almak istiyor.

Yüzde 50’si emlak müşavirleri kanalıyla ev alan vatandaşların, yüzde 30’u ise emlak müşavirini aradan çıkarmak istiyor. Araştırmaya göre, emlakçıya başvuranların yüzde 90’ı kendisi oturmak için ev satın alıyor. Vatandaşların yüzde 85’i ev seçerken evin “manzara”sına bakıyor.

Tapuların yüzde 85’i erkeklerin, yüzde 15’i ise kadınların üzerine yapılıyor.

Kiracı profili
Araştırmaya göre, konut kiralamak isteyenlerin yüzde 60’ının yaş ortalaması 20-30 arasında değişirken, yine bunların yüzde 60’ı ev kiralarının 250-300 YTL arasında olmasını istiyor. Vatandaşların yüzde 70’i kiraladıkları eve boya ve tamirat yaptırıyor.

Vatandaşların yüzde 40’ı depozitoya, yüzde 60’ı ev sahibinin kefil isteğine tepki gösterirken, yüzde 10’u da kendilerine güven duyulmadığı gerekçesiyle evi kiralamaktan vaz geçiyor.

Sahiplerin kiracı tercihi
Mülk sahipleri evlerini en çok üst düzey bürokratlar, isim yapmış gazeteciler ve televizyonculara kiraya vermek istiyor. Ev sahiplerinintercihlerinde iş adamları 7, öğrenciler ise 9. sırada yer alıyor.

Araştırmada, mülk sahiplerinin kiracı seçiminde “kiranın zamanında ödenmesi” ilk kriter olarak dikkati çekiyor.