Alibeyköy'de 7 Bin Hane 'Satılık'



Bir yıl önce sel tehdidi altındaki Alibeyköy'de bu kabus bitti. Şimdi Alibeyköylüler, Vakıf arazisi üzerine kurulan konutlara tapu almaya hazırlanıyor. Semttekilerin yüzü gülüyor, bölgeye ilgi artıyor.

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve sel baskını denildiğinde akla ilk gelen yer Alibeyköy'dü. İstanbul'ün göbeğinde yaşanan içler acısı bu görüntüler nedeniyle Alibeyköy, Alibeygöl olarak bile adlandırılır olmuştu. Ancak alınan önlemler artık bu görüntüleri geçmişte bıraktı. Dere yatağında evleri olanlar, Güzeltepe'deki yeni yerlerine yerleştiler. İSKİ'nin başlattığı dere ıslahı sayesinde artık semt sel korkusunda kurtuldu. Her yağmurda korkulu rüya gören Alibeyköylüler son dönemde "tapu sevdasına" düştü. Çünkü bölgede bulunan Çırçır, Akşemsettin ve Merkez Mahallesi'ndeki yaklaşık 7 bin hane yıllardır vakıf arazisi üzerine kurdukları evlerinin tapusunu almaya hazırlanıyor.

Zamanında burada yaşayan vatandaşlara tapu tahsis belgesi karşılığında verilen bu yerlerin sahibi olan Vakıflar'ın işgalci olarak adlandırdığı bu kişiler ellerinde ödeme makbuzları tapu tahsis belgeleri ile buna karşı direniyordu. Son olarak Vakıflar ile Hazine'nin anlaştığı ve önce Vakıf yerlerinin Hazine'ye devredileceği sonra da uygun şartlarda bu arsaların vatandaşları verileceği ifade ediliyor. Bu yapılanmanın yoğun olarak bulunduğu Merkez Mahallesi Muhtarı Fethi Karaçekiç, "Belediyeler yer göstermiş vatandaşlar da buralara evlerini yapmışlar. Şimdi 50 Yeni Türk Lirası rayiç bedelinden ya da daha altından vatandaşlara bu konutların bulunduğu arsaların satılması gündemde. Buralarda dar gelirli vatandaşlar oturduğu için 3 yılda 12 taksitle ödeme imkanı sunulacak. Bazı vatandaşlar Emlak Bankası'na dönemin parası ile 2 bin Türk Lirası yatırmışlar ve ellerinde makbuzları bile var" diye anlatıyor. Peki Alibeyköy'ün söz konusu mahallelerinde bu durumda kaç konut var. Muhtar Karaçekiç'in buna verdiği yanıt, "7 bin hane" şeklinde.

Kira 300 YTL
Alibeyköy'de kiralar ve satılıklar diğer semtlere göre daha makul. Tabi bunda onca sorun ve gecekondulaşmanın da etkisi var. Dar gelirli grup için 300 YTL'den başlayan kiralar bile oldukça yüksek geliyor çünkü. Emlakçılar satılıklarda fiyatların 40 bin YTL'den başlayıp 100 bin YTL'ye kadar çıktığını anlatıyor. Genelde Alibeyköy'ün merkezinde yokuşlu sokaklar ve müstakil evler bulunuyor. Özellikle Yeşilpınar bölgesinde siteleşmeler göze çarpıyor. İstanbul'un "altın boynuzu" yeni yeni para etmeye başlamış.