Konutta Fiyatlar Artık Düşmeyebilir

Konut sektöründe 2005 yılında yaşanan canlılıktan sonra, konut fiyatlarının şiştiği, bu nedenle fiyatların düşeceği yorumları üzerine sektörde üç aydan bu yana yaşanan sessizlik nereye kadar devam edecek? Son beş yılda, özellikle 2001 krizinden bu yana inşaat sektöründe yaprak kımıldamıyordu.

Faizlerdeki düşüşle birlikte konuta ihtiyaç duyan tüketicilerin yanında, yatırım amaçlı konut talepleri de yoğunlaşınca 2005 yılında patlama yaşandı.
Konut talebi artınca, doğal olarak fiyatlar da katlandı . Bankalar konut kredisi faizlerinde yarışa başlayarak, aylık faizi yüzde 0.99'lara kadar çekti.

Bir taraftan bankaların konut kredisi faizlerinin daha da düşeceği, öte yandan bu yıl içinde mortgage yasasının çıkacak olması beklentisi ile birlikte konut fiyatlarının düşeceği yorumları konut satışının azalmasında en büyük etkiyi yarattı. Bunun yanında konut sektöründe aralık, ocak, şubat aylarındaki mevsimsel talep azalması, acaba konut fiyatları şişti, fiyatlar düşecek mi sorusunu akla getirmeye başladı.

Faiz düşüşünü beklemeyin
Öncelikle şunu söylemekte yarar var: Konut stoku ve konut arzı, talebi henüz karşılama noktasına gelmediği için, konut fiyatlarında bir düşüş beklemek doğru değildir. Herhangi bir kriz yaşanmaması durumunda ki böyle bir ihtimal şu anda yok, konut fiyatlarının düşmesi gündemde değil. Konut sektöründeki durgunluk tamamen mevsimsel ve 'Faiz düşecek, acaba konutu daha ucuz alır mıyım?' düşüncesinden kaynaklanıyor. Bu düşüncede olanlar bana kalırsa hatalı karar vermiş olurlar. Konut faizinde bir miktar düşüşü beklerken korkarım ki konut fiyatlarına gelebilecek muhtemel zamlar konut maliyetini artırabilir.

Gözde konut alanları
İstanbul'un Avrupa yakasında konut taleplerinin Batı Ataşehir ve Pendik Kurtköy'deki Formula 1 alanında yoğunlaştığı, Rumeli yakasında da Beylikdüzü ve Mimarsinan, yeni konut projelerinin rağbet göreceği bölgeler olarak görünüyor. 2006 yılında bu bölgelerdeki konut projelerine ilginin artarak devam edeceği gözüküyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım programında Beylikdüzü ve Mimarsinan bölgesine metro yapılacak olması talebi daha da artıracak gibi gözüküyor.

Prof. Dr. Aydın AYAYDIN