Batman'da Mağaralar İlgisizlikten Yıkılıyor



Batman, Karayün-Uzundere yolu üzerindeki eski mağaraların bir bölümü ilgisizlikten yıkıldı. Kurtarma kazılarından sorumlu Prof. Dr. A. Selam Uluçam,son yağışların büyük kaya kitleleri ile tarihi eserlerde ayrışmalara yol açtığını söyledi. Uluçam'a göre diğer mağaralar da önlem alınmazsa yıkılma tehdidiyle karşı karşıya.

Mağaralar yıkılıyor
Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Uluçam, bu yıl kış ve bahar mevsiminde meydana gelen aşırı yağışların Hasankeyf'in jeolojik dokusu üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.

Ciddi yağışların büyük kaya kitleleri ve tarihi eserlerde ayrışmalar yaptığını ifade eden Uluçam, "Bazı tarihi eserler üzerinde kopma ve yıkılmalar meydana geldi. İç kaledeki Küçük saray, Büyük sarayın kuzey cephesi ve Ulu caminin tümü yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.

Küçük saraya geçiş, kazı ekibince giriş kısmına monte edilen bariyerle kapatıldığını ifade eden Uluçam "Ancak kale eteklerindeki ziyaretçinin yoğun olduğu alanlar, Rızk camisinden sonraki sahile inen yol boyunca 'Yol geçen hanı' olarak bilenen mağara konutlar, küçük saray çevresindeki çardaklarla Dicle nehri kenarı ve seyyar satıcıların bulunduğu vadi can güvenliği açısından tehlikeli hale geldi" diye konuştu.

Uluçam, yıkımın yaşandığı bölgelere ziyaretçilerin girmemesi için güvenlik önlemlerinin alınmasını da talep etti.