Bauhaus, Türkiye'de Büyüme İçin Kararlı

1995 yılında Türkiye pazarına giren Alman Bauhaus, 2003 yılından itibaren her yıl 2 mağaza açacak. Geçtiğimiz günlerde Bayrampaşa'da hizmete açtığı yeni mağazayla bugüne kadar Türkiye'de yaptığı yatırımı 80 milyon dolara ulaştıran Bauhaus, önümüzdeki dönem de 30 milyon dolarlık yeni bir yatırım planlıyor. Bauhaus'un Genel Müdürü Erol Yelmer, İstanbul'da 10 market, 5 yıl içinde de 20 markete sahip olmayı amaçladıklarını söyledi.
Bauhaus Genel Müdürü Erol Yelmer, Bauhaus'un 11 ülkede yatırımları olan ve Avrupa'da yaygınlaşmayı hedef almış bir kurum olduğunu belirtti. Bauhaus yetkililerinin Türkiye'ye 1992-94 yılları arasında yaptıkları ziyaretlerde yatırım kararının alındığını kaydeden Yelmer, özellikle klasik nalbur yapısının bu kararın alınmasında etkili olduğunu belirtti.

Bauhaus'un istikararlı bir büyüme hedefiyle hareket ettiğini ifade eden Yelmer, "Market sayısını artırmak gibi bir gaye yok onun yerine verimli, gerçekten ince eleyip sık dokuduktan sonra mutlak başarı getirecek marketlere yatırım kararı alınıyor" dedi.

Türkiye'de sağlıklı büyümeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yelmer, "Biz sağlıklı kendi ayağımız üzerinde durabilen haddimizi bilen bir yatırım politikası izliyoruz" diye konuştu. Yelmer yeni yatırımlar konusunda doğru lokasyonları seçmenin önemini vurgulayarak, "Şirket strajesi olarak yaptığımız yatırımların mutlaka 7 yıl içinde geri dönüşünün sağlanmasının şart olduğu ilkesini gözetiyoruz" dedi.

Yapı malzemeleri alanında faliyet gösteren marketlerin yaşaması, kâr etmesi ve ayakta kalması için yıllık 1 milyon sürekli müşteriye ihtiyaç duyulduğunu belirten Yelmer, aksi halde marketlerin yaşama şanslarının bulunmadığını söyledi.

"180 market içinde bir numaraydık"

Devalüasyon öncesi Bauhaus İçerenköy marketinin 180 market içinde kârlılıkta bir numara olduğuna işaret eden Yelmer, "11 ülkenin 180 mağazası içinde bir numaraydık. Bunu 1996'dan 2001 yılına kadar sürdürdük" dedi.

Türkiye'de bugüne kadar 80 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarını anlatan Yelmer, 30 milyon dolarlık yeni yatırım planlandığını belirtti.

Yatırım sözkonusu olduğunda arazi fiyatlarının yüksekliğinin önemli bir nokta olarak öne çıktığını dile getiren Yelmer, "Yabancı sermaye olarak bizi en çok engelleyen konu arazi temini ve arazi fiyatlarının yüksekliği" diye konuştu.

Özel kart hazırlığı

Advantage kart ile işbirliği halinde olduklarını önümüzdeki dönemde ise Akbank ile Bizkart adı altında Bauhaus müşterilerine özel bir kart hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Yelmer, bu kartın kurumsal müşterilere yönelik olacağını belirtti. 80 bin çeşit ürün sattıklarına işaret eden Yelmer, bu ürün gamının şu anda yüzde 30'unu ithal ettiklerini, yüzde 65'ini ise Türkiye'den temin ettiklerini söyledi. Yerli üreticilerin kendilerini geliştirdiklerini ve yurtiçinden tedarik oranının bu sayede arttığını ifade eden Yelmer, yerli firmaları tüm Avrupa'daki mağazalarla buluşturduklarını söyledi.

Yelmer önümüzdeki günlerde Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da yatırım hedeflediklerini belirtti. Yatırım kararı aldıkları şehirle ilgili birtakım gözlemler yaptıklarını dile getiren Yelmer, gıda tüketiminin dikeye gitmesi, en az yüz bin nüfus, kolay ulaşım gibi kriterleri gözönüne aldıklarını söyledi. Yelmer 2002 yılında hedefledikleri cironun yüzde 5 üstüne çıktıklarını belirterek, sadık müşteri kitlesine sahip olduklarını bir sonraki yatırım durağının Ankara ya da İzmir olacağını söyledi.

5 milyar dolarlık pazar

Yapı malzemeleri pazarının yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğunu yapı marketlerinin bu pazardan yüzde 7 pay aldığını kaydeden Yelmer, yüzde 93'ün geleneksel nalburlar tarafından karşılandığını söyledi. Yelmer, önümüzdeki on yıl içinde bu oranın yüzde 20'ye ulaşabileceğini dile getirdi.

Erol Yelmer kimdir?

1987 yılında Metro Avusturya Genel Müdürü olarak kariyerine başlayan Erol Yelmer, 1995 yılına kadar Metro Türkiye'de yöneticilik görevlerinde bulundu. 1995 yılında yine bir Alman şirketi olan Bauhaus'un Türkiye'de yatırım kararı almasıyla bu şirketten yöneticilik tekilifi olan Yelmer, Ekim 1995'den bu yana görevini sürdürüyor. Bauhaus'u Türkiye'de yapılandıran Yelmer, kuruluşun gittiği ülkede yönetimi yerel yönetimlere bırakma ilkesiyle hareket ettiğini söyledi. Yelmer, Avrupa'da alışveriş alışkanlıklarıyla Türkiye'deki alışveriş alışkanlıklarının birbirinden tamamen farklı olduğuna dikkat çekti. Yelmer, Almanya'daki yönetimin Türk yönetime ve Türk insanına güven duyduğunu sözlerine ekledi.