Libeskind İkinci Kez Kanada'da: "Kristal"in Yapımı Bitmek Üzere
























Özellikle, eski dönemler üzerine uzmanlaşmış müzeler için kendini yenilemek bir gereksinim haline gelmiş durumda. Sergilerin sürekli değişmesi, izleyicileri daha yoğun olarak çekecek bir çözüm gibi görünmekle birlikte, kent dışından ziyaretçi çekmek için yeterli bir açılım gibi görünmüyor.



Toronto'da Royal Ontario Museum'un, hem genişlemek hem de "imaj"ını yenilemek amacıyla yaptırdığı ek yapı tamamlanmak üzere.

ROM'un eki, Daniel Libeskind'in Toronto'da ikinci yapısı olacak.

"Kristal" takma adıyla anılan yapı, toplumsal dikkati üzerine çekmek konusunda oldukça başarılı olacak; hem formların oluşturacağı beklenmedik dramatik etki sayesinde hem de içini dışarıya açan yaklaşımıyla, Toronto'da kentsel ilginin merkezine oturacak gibi görünüyor. Özellikle, geceleyin, bir "kristal" gibi cümbüşlü ama yine de ölçülü bir ışık kaynağı olarak işlev görebilecek.

Renaissance ROM projesinin sonucu olarak ortaya çıkmış ek bina düşüncesi, bir anlamıyla eski ile yeninin bir bileşimi olarak düşünülebilir.



Düşünülecek bir başka nokta, Libeskind'in kentsel belleğe verdiği önem olabilir. Libeskind'in ifade tarzının, öznel bir dışavurumu da içerdiğinden olsa gerek, "beğenilmediği" durumlar hiç de az değildir. Ya da, son bir kaç yıl içinde tasarladığı yapı sayının fazlalığından veya müşterinin beklentisinden olsa gerek, kendini tekrarlayıp tekrarlamadığı bile sorulabilir. Ancak, kendi mimarisi ile tarihi doku arasındaki ilişkinin üzerine cesurca gittiği açık.



Kristal'in ortaya koyduğu iç içe geçmiş ve farklı düzlemler üzerine kurulu prizmatik konstrüksyon, kamusal alanın niteliğinin arttırılmasını hedefliyor. Ziyaretçileri, mümkün olduğunca katılımcı konuma yerleştirerek, müze mekanı ile ilişkilendirme derdinde. Ancak, mekan ile ziyaretçi arasındaki bu güçlü kareografinin, müzede sergilenen eserleri atlayarak onları gölgede bırakması söz konusu olabilir.



Ancak her halükarda, müzenin ağırlığı artarken, kendini yenilemiş görüntüsü de oluşuyor.

"Web-cam" görüntülerinden hissedilmese de, açıklandığına göre müzenin yapımı yaz başlarında bitecek.