İtalya Sanatı Vandalizm Riski Altında




Observer'ın 25 Eylül tarihli yazısına göre, uzmanlar İtalya'daki değerli sanat eserlerinin bazılarının kopyaları ile değiştirilip değiştirilemeyeceğini tartışıyorlar. Bu tartışmayı gündeme taşıyan ise, yakın zamanda, Barok sanatçı Bartolomeo Ammanati'nin 16. yüzyıla tarihlenen Neptün heykelinin elinin fotoğraf çektimek için heykele tırmanan biri tarafından düşürülmesiydi. Yine yakın zamanda, 1518 tarihli Andrea Sansovino tasarımı Roma'daki Navicella Çeşmesi'nin önemli bir bölümü paramparça edildi.

Observer'ın haberine göre, sanat tarihçisi Mina Gregori, daha çok eserin güvenliksiz konumlarından alınıp, müze ya da sanat galerilerine yerleştirilmesini istiyor. Gregori, her şeyin cam arkalarına konmasından ziyade, her eser için ayrı bir strateji geliştirilmesini savunuyor.

Habere göre, Floransa Sanat Mirası Başkanı Antonio Paolucci ise, çözümün eser odaklı olması fikrine katılırken, yeni turizmin kültürel mirası göz ardı ettiğini söylüyor. Vandalizme daha ağır cezalar verilmesi gerektiğini belirtirken, asıl çözümün ise eğitimde olduğunu vurguluyor.

ews/story/0,11711,1577813,00.html">Observer'daki habere buradan ulaşabilirsiniz.