'Bayındır'ı, Neden Devre Dışı Bıraktınız?'



Başkentlilerden tasarruflu su kullanmasını isteyen Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek , eleştirilen eğlence-dinlence mekânlarına bir yenisini eklemek için Ankara'nın içme suyu kaynaklarından Bayındır Barajı'nı devre dışı bırakmıştı. Uzmanlar, ekonomik ömrünü halen tamamlamayan barajdan su alımından vazgeçildiğine dikkat çekmekle birlikte, rafa kaldırılan ''Ankara Bayındır Barajı Havzası Planı'' uygulansaydı, barajdan 18 yıl daha su elde edileceğine işaret etti.

Anakent Belediye Başkanı Gökçek'in ''Ankara'nın 7-8 aylık su rezervi kaldığı'' yönündeki açıklamaları, dikkat çekici bir başka noktayı daha gözler önüne serdi. Bayındır Barajı'nın içme suyu alımına kapatılması ve barajın ömrünü 10 yıl daha uzatacak plandan vazgeçilmesi, Ankara'ya su sağlayan önemli kaynaklardan birinin devre dışı bırakılmasına yol açtı. Kayaş ve çevre bölgelerin su ihtiyacını karşılayan Bayındır Barajı, 1965 yılında faaliyete başlamıştı. Baraj, kullanımda olduğu süre içinde yıllık 7 hektometre küp içme ve sanayi suyu sağlıyordu. Ancak, içme suyu alımına Ekim 2003'te son verilen Bayındır Barajı'ndan yararlanma yetkisi de Nisan 2004'te Devlet Su İşleri'nden (DSİ) Anakent Belediyesi'ne geçti. Anakent Belediyesi ise aldığı kararla ve yaptığı çeşitli düzenlemelerle, Bayındır Barajı'nı geçen yıl ''Mavi Göl'' adıyla eğlence-dinlence amaçlı hizmete açtı.

Bayındır Barajı'nın faaliyetinin durdurulmasından sonra DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, 2002-2004 yılları arasında yürütülen ''Ankara Bayındır Barajı Havzası Planı'' da rafa kaldırıldı. Proje kapsamında, ''barajda biyolojik yenilenmenin nasıl gerçekleşeceğine ve toprak gövdeye sahip barajın erozyona karşı nasıl korunacağına'' yanıt aranıyordu.

Yetkililer ise plandan vazgeçilmeseydi, Bayındır Barajı'nın ömrünün 7-8 yıldan, 16-18 yıla kadar uzatılabileceğine dikkat çekti. Barajda, yeterli bakım çalışmasının yapılmadığına işaret eden yetkililer, Bayındır Köyü, Kutlu Düğün Beldesi ve bölgede bulunan taş ocaklarına ait çöplerin Bayındır Barajı'na bırakıldığını ifade etti. Yetkililer, bunun barajın dibinin katı materyallerle dolmasına yol açtığını kaydetti.

'Kirlilik bahane'
Konuyu Cumhuriyet Ankara'ya değerlendiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ise barajın halen içme suyu sağlayabilecek nitelik taşıdığına dikkat çekti. ÇMO, ''Anakent Belediyesi, istediği zaman Bayındır Barajı'ndan su temin edebilir. DSİ barajı yaparken arıtma tesisini de yaptı. Dolayısıyla eğer bir kirlilik varsa, arıtma tesisi ve farklı yöntemler kullanılarak bu sorun çözülebilir'' vurgusunu yaptı.

ÇMO ayrıca, yaptığı çeşitli tespitlerle de başkentin su rezervlerinin tükenmesini eleştirdi. Oda, ''Geçtiğimiz günlerde Ragıp Tüzün Caddesi'nde boşa akan bir su borusuna ASKİ 7 gün sonra müdahale etmiş, önceki gün ise Cinnah Caddesi'nde temiz su taşıyan bir boru patlamış ve ASKİ ekipleri 10 saati geçen bir gecikme ile patlayan boruya müdahale etmiştir. Anakent Belediye Başkanı ise barajlardaki su seviyesinin azaldığını ve Ankaralıların suları tasarruflu kullanmaları gerektiğini söylemiştir. Bu nasıl bir çelişkidir? Tasarrufu Ankaralılar değil, Melih Gökçek yapmalıdır'' açıklamasını yaptı. ''Yaşamsal değeri olan suyun doğru kullanılması elbette gereklidir, öncelikle mevcut büyük kayıplar engelenmelidir'' diyen ÇMO, ''Debisi yüksek olan bir suyun saatlerce akması çok büyük bir kayıp ve ayıptır. Faturayı Ankara'ya ödetmek de başka bir ayıptır'' vurgusunu yaptı. ÇMO, Anakent Belediyesi'nin Ankaralıları tembihlemek yerine yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- Ankara'da bulunan su kaynaklarını gözden geçirmek.

- Ankara nüfusuna ve artış hızına göre su rezervlerini değerlendirmek.

- Üretilen ve satılan su arasındaki fark belirtilerek, kaybolan suyun kaynaklarını belirlemek.

- Kaçak-kayıp kullanımların hangi seviyede olduğunu tespit etmek.

- Kayıp şebekeleri yenileyerek, depo ana boru ve esas boruların bulunduğu noktalara debimetreler yerleştirmek ve SCADA sistemi kurarak etkin çalıştırılmasını sağlamak.

- Kayıp-kaçak kontrol birimi kurmak.

- Kent Bilgi Sistemi kurarak, aboneleri numaralandırmak ve müdahalelerin bilgisayar üzerinden hızlı şekilde yapılmasına zemin hazırlamak.

- ASKİ'nin amacı doğrultusunda çalıştırılmasını sağlamak, personelini ve altyapısını gözden geçirmek.