"Bayındır'ı Sel Basarsa Vebali Büyükşehir'indir



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eylül ayı ilk oturumunda Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş'in, metropol alanda tek AK Partili belediyenin göz ardı edildiğini öne sürerek Büyükşehir Belediyesi'nden hizmet alamamaktan yakınması tartışmalara neden oldu. Olay, toplu taşımacılıkta kullanımı mümkün olmayan ESHOT Genel Müdürlüğü'ne ait otobüslerden Aliağa, Kemalpaşa, Buca, Urla, Seferihisar ve Bayraklı'ya, bedelsiz arazözlerin de Tokat'ın Almus İlçesi Gölgeli Beldesi ile Yağmurlu Beldesi'ne verilmesi kararından kaynaklandı.

AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Kenan Çakar, İzmir'de tek AK Partili Belediye olan Bayındır'ın taleplerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmadığını, araç yardımı taleplerine karşı olmadıklarını, ancak Bayındır'ın taleplerinin de incelenmesi gerektiğini söyledi.

Halkım için

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş ise talep ettiği araçları kendi şahsı için değil, Bayındır halkı için istediğini söyledi. Kertiş, "Metropol dışında belde belediyelere dahi araç yardımı yapılıyor, ama metropol sınırları içindeki AK Partili tek belediye olan Bayındır Belediyesi'nin talebi göz ardı ediliyor. Bunun demokrasi ve adaletle yakından uzaktan alakası yok. Bu yanlış tavırdan bir an önce vazgeçilmelidir" dedi.

Kentin ana caddesindeki ağaçların sulanması için damla sulama sistemi kurmak istediklerini bu işlerin büyükşehir belediyesi tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Kertiş, "Başkan Bayındır'a geldiğinde malzeme verilmesi halinde işi kendimiz yapabileceğimizi ilettik. Fakat bugüne kadar bir gelişme olmadı. Büyükşehir'e yaptığımız yazılı taleplere makama saygı çerçevesinde bile olsa cevap verilmiyor" dedi.

Bayındır'da ıslah edilmesi gereken 2 dere olduğunu belirten Kertiş, "İstanbul'a yağan yağmur Bayındır'a yağsa yüzlerce kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybedebilirdi. Bugüne kadar birçok kez yazı yazmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Eğer bir can kaybı olursa bunun sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi olacaktır. Bu dereler biran önce ıslah edilmeli. Benim halkım 29 Mart'ta siyaseti bıraktı. Halk İzmir'de Aziz Kocaoğlu, Bayındır'da da Mehmet Kertiş dedi. Yapılan Bayındır halkına saygısızlıktır. Böyle bir uygulama demokraside yoktur" dedi.

Otopark iptali

AK Partili Meclis Üyesi Murat Akdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 1994 yılı Aralık ayındaki oturumunda kent bütünlüğünde çok katlı otopark yapımını teşvik etmek amacıyla aldığı kararın iptaline ilişkin Bayındırlık ve Hukuk komisyonlarının oy birliği ile aldığı karara tepki gösterdi. Akdemir, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin görüşü doğrultusunda 1994 yılında alınan meclis kararının iptal edilmek istendiğini, bunun çok yanlış olduğunu, aslında otopark yapımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. İzmir'deki otoparkların çok yetersiz olduğunu belirten Akdemir, en azından yenisi yapılana kadar eskisinin yürürlükte kalmasının doğru olacağını savundu. Yapılan diğer konuşmalardan sonra 1994 yılında alınan ve yüksek yapılarda otopark yapımını teşvik eden meclis kararı oy çokluğu ile kabul edildi.

Başkana danışman

Mecliste ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu İlhan Tekeli, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Mezunu İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi ve 2010 İstanbul Dünya Başkenti Projesi'nin koordinatörlerinden Serhan Ada ve Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu Güler Tunçoku, başkan danışmanı olarak görevlendirildi.

"Hizmette ayrım yapmıyoruz"

Meclis Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını, haksızlık varsa düzeltileceğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçen dönem olduğu gibi bu dönemde parti ayrımı gözetmeksizin her belediyeye eşit hizmet götürdüğünü, adaletli davrandığını belirten Aydoğan meclis tutanaklarının Başkan Kocaoğlu tarafından da okunacağını ve gerekenin yapılacağını söyledi. Aydoğan bu güne kadar hiçbir belediyenin bir ayrıma tabi tutulduğunu görmediğini, tek AK Partili'li Bayındır Belediyesi'ni gözbebeği olarak gördüklerini belirterek, "Bayındır'ın adaletli ve tarafsız muamele göreceğinizden eminim" diye konuştu. Konuşmaların ardından beldelere hibe araç verilmesi oy birliği ile kabul edildi.