'Beceriksiz Deseler de Metro İşimiz Gecikecek'



Üçyol-Üçkuyular metro hattının ilk etap ihalesinin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka-3 hattı "tamamlama" ihalesinin de Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edilmesi, gündeme oturdu. Kararın açıklandığı önceki gün konuyla ilgili açıklama yapmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dün katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin sorusu üzerine, "Ben adalet istiyorum" diyerek, Büyükşehir'e haksızlık yapıldığını söyledi.

Bornova metrosu ihalesinde en düşük teklifi vermesine rağmen ihale dışı bırakılan Ünüvar şirketinin başvurusu üzerine ihaleyi kazanan Ataç AŞ-EM Elektrik Sistem Hizmetleri firmasının iş deneyim belgesinin, benzer iş tanımına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edilen ihaleyle ilgili ilk kez konuşan Kocaoğlu, şunları söyledi:

İnceleyin

"Bana 'beceriksiz' deseler de, İzmir'in metro işi gecikecek. Hem Cumhurbaşkanımızdan hem Başbakanımızdan, siyasi partilerin genel başkanlarından, parlamento üyelerinden, yargı organlarından, KİK'in diğer büyük belediyelerle ilgili verdiği kararlarla, İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkında verdiği kararları inceleyip değerlendirmelerini istiyorum. Ben sadece adalet istiyorum. Bunu da kendim için değil, İzmir için istiyorum

Destan yazıyor

Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında da şu açıklamalarda bulundu: "KİK, İzmir ihalelerinde aldığı kararlarla destan yazıyor. Şimdiye dek uygulaması görülmemiş yöntemlerle ihaleyi iptal ettiler. Bazıları 'Beceriksizsin. Beceremediğin şeyi KİK'e atma' diyor. Onların da haklılık payı olabilir. Ama biz 6 yıldır çalışıyoruz. Hakkımızda hiçbir soruşturma açılmadı. Bürokratlarımız ihale kanununu biliyor. Son karar, hiç görülmemiş bir karar. Bu benim değil, KİK'in beyanı."

KİK: Yargı yolu açık

Aziz Kocaoğlu'na Ankara'dan cevap gecikmedi. KİK yetkilileri, Yeni Asır'a yaptıkları açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, isterse yargıya gidebilir" dedi. İptalle ilgili gerekçeli kararın henüz yazılmadığını, önümüzdeki hafta içinde kurumun internet sayfasından yayımlanacağını açıklayan KİK yetkilileri, "Oy çokluğuyla alınmış bir kararın altında başka sebepler aramak yanlış. Bizim kararlarımız yargı denetime açık. Büyükşehir Belediyesi isterse yargıya gidebilir. Yargı, KİK'in verdiği kararın aksi yönde bir karar alırsa, biz de bunu uygularız."