Bedava Kömür Sonrası Erzurum



Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın memleketi Erzurum, kara bulutların altında kayboldu. Uzmanlar, çocuk ve yaşlıların dışarı çıkmamalarını isterken; kentin üzerini kirli bir battaniye gibi örten tabakaya, Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı’nın dağıttığı 25 bin ton bedava kömürün neden olduğu iddia edildi. Kentte dağıtılan kömür miktarı bu yıl iki katına çıkarılmıştı.

Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, “Devletin hava kirliliğini tetikleyici kömür dağıtmak yerine doğalgaza indirim yapması en uygun olanıdır” dedi. Soğuğu ve hava kirliliğiyle ünlü Erzurum’a beş yıl önce doğalgaz gelmişti. Ancak beş yılda abone sayısı ancak 50 bine (kentin üçte biri) yaklaşabildi. Demircioğlu’na göre sorun; bedava dağıtılan ‘kalitesiz’ kömür:

“Kirlilikte meteorolojik nedenler de etkili ancak vatandaşların yaktığı kömür daha önemli. Kömürde kükürtdioksit oranı binde 5 olmalı. Parasız dağıtılan kömürde yaptığımız araştırmalara göre kükürtdioksit oranı yüzde 1.5 ile 2.5 arasında. Son beş gündeki ortalamalara baktığımızda geçen yıla oranla yüzde 20’lik kirlilik artışı var. Uyarı kademeleri şu an için aşılmamış ancak böyle giderse aralıkın son günlerinde Kısa Vadeli Sınır (KSV) değerleri aşabilir. ” (KSV: kükürtdioksit 400 mikrogram/metreküp, partiküler madde 300 mikrogram/metreküp)
Vali Sami Bulut ise “Sis ve pus yüzünden hava kirliliği var. Ancak alarm verilecek durumda değiliz” dedi. Vali şöyle konuştu: “13 ve 14 Aralık’ta üst sınıra yaklaşıldı. Hava kirliliği yoğun sisle birlikte, hava akımının sıfır noktasına inmesinden kaynaklandı. Ancak insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmadı. Dağıtılan kömürün kalori ve kükürt oranları Çevre Bakanlığı kalite standartlarının üzerinde. Bizim için önemli olan Bakanlığın standartı. Yapılan ölçümlerde aralık ayında 14 günlük partikül madde oranı 210.5 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit oranı 56.3 mikrogram/metreküptür.”

Sebebi ne olursa olsun, doktorlar Erzurum’da sabah ve akşam saatleri yoğunlaşan siyah tabakaya karşı uyarıyor. Bu mevsimde hasta sayısının yüzde 100 arttığını vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Akpınar, “Hava kirliliği astım ve bronşiti tetikliyor. En iyi korunma yolu dışarı çıkmamak” dedi. Doğuda soğuklar da sürüyor. Erzurum’da önceki gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 28’e indi. Erzurum böylece bölgenin en soğuk ili oldu.