Bedri Rahmi Mozaikleri Kaderine Terk Edildi!



Karaköy’de alt geçidin Kadıköy İskelesi çıkışı tarafında bulunan Aksu İşhanı’nın dış cephesi pek çoğumuzun dikkatinden kaçıyor.

Bianet'te Ekin Karaca'nın haberine göre, Sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun mozaikleriyle süslü dış duvar uzun yıllar dükkan tabelalarıyla kapalıyken son yıllarda tabelaların mozaiklerin alt kısmına alınması kararlaştırılmış ancak herhangi bir bakım yapılmadığı için uzun yıllardır kaderine terk edilmiş durumda.

Binanın iç kısmında ise Bedri Rahmi’ye ait mozaik örnekleri bugün sucukçu olarak hizmet veren dükkanda bulunuyor.

“Geldiğimizde mozaikler kapalıydı”

Kasap Sezai Sezer, binanın 1965’te Salih Tatlıcı tarafından yaptırıldığını, Bedri Rahmi’nin de o dönem bu mozaik çalışmalarını yaptığını ifade ediyor. Kendilerinin 1991’de bu dükkana geldiklerini, geldiklerinde mozaiklerin kapalı olduğunu ifade eden Sezer, tesadüfen mozaikleri bulduklarını ve tadilat çalışması başlattıklarını belirtiyor.

Sezer şunları söylüyor: “Mozaiklerin önünü açtık ve uzmanlardan oluşan bir heyet çağırarak mozaiklerin tadilatını gerçekleştirdik. O dönemden beri de belli aralıklarla bakımlarını yapıyoruz. Binanın dışında bulunan mozaikler için maalesef bizim söz hakkımız yok. Eskiden onların önünde dükkan tabelaları vardı. Sonunda tabelalar biraz aşağı çekildi ve mozaikler ortaya çıktı. Biz onların onarımı ve bakımı için üniversiteye başvurduk. Hangi üniversite olduğunu hatırlamıyorum ama gelip burada ölçtüler, biçtiler, fotoğraf çektiler gittiler. Sonra da maalesef bir daha kendilerinden haber alamadık. Maalesef ülkemizde sanata yeterince değer verilmiyor.”