"'Beğenmedim, Yeniden Yapın' Sığ Bir Anlayış"



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Topbaş, İstiklal'in taşlarının yeniden değişeceğini açıkladı. ŞPO'dan Burhan, "Düzenleme bütünlüklü olur, taş değiştirerek bu iş yapılmaz" derken Gazeteci Erkoca,"Topbaş başarısızlığı için özür dilemeli" diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstiklal Caddesi'nin yenilenen zeminini beğenmedi ve müteahhit firmaya caddenin zeminini yeniden inşa ettireceğini açıkladı.

Şehir Plancılar Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Rıza Burhan, Topbaş'ın açıklamasını "sığ bir bakış açısı" olarak yorumladı ve "Planlama özellikle dönüşüm merkezlerinde bütünlüklü olmalı, sadece cadde ve birkaç binanın cephesi yenilenerek düzenleme yapılmaz" dedi.

Beyoğlu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yurdaer Erkoca, Topbaş'ın "Kimsenin cebinden beş kuruş çıkmayacak" ifadesiyle ilgili, "Esnafın aylardır uğradığı zararın hesabını kimse vermek istemiyor" yorumunda bulundu.

Uzun süredir devam eden çalışmalar sonucu İstiklal Caddesi'nin büyük bir kısmı yeniden düzenlenmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Perşembe günü yaptığı yazılı açıklamayla zeminde kullanılan taşları beğenmediğini ve bunların tamamen kaldırılıp, yerine yerli granit kullanılmasını istediğini açıkladı.

Burhan : Düzenlemenin şehre katkısı olmalı
Konuyla ilgili bianet'in sorularını yanıtlayan şehir plancı Burhan, bir çok açıdan projenin olumsuzluklarını aktardı. Burhan, Topbaş'ın "Beğenmedim, sökün, yeniden yapın" ifadesinin sığ anlayıştan kaynaklandığını çünkü planlama ve düzenleme kavramının özellikle İstiklal Caddesi ve çevresi gibi dönüşüm ve çekim merkezi olduğu bölgelerde çok bütünlüklü ve plan dahilinde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Burhan, doğru düzenlemenin kuş bakışıyla geniş kapsamlı yapılmasına örnek olarak, caddeye yapılacak müdahalenin su damlası gibi etrafına halka şeklinde yayılacak bir düzenleme olduğunu ifade etti.

"Çevre düzenleme demek yaya akışı ve cephe düzenlemesi demek değil, ara sokakları, kesişim noktalarını da hesaba katmak gerek. Planlamanın en somut sağlaması kente yarar getirip getirmediğinin sorgulanmasıyla yapılır. Kente yararıysa uzun dönemli katkısıyla belli olur."

Düzenleme işinin yasal olarak büyükşehir belediyesine ait olduğunu söyleyen Burhan, "Ancak Beyoğlu Belediyesi'nin alternatif bir önerisi varsa, o da dinlenmeliydi ve eşgüdümlü çalışma sağlanmalıydı" diyor.

Erkoca: Topbaş özür dilesin
Erkoca, "İhaleyi alan şirket, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğundan beri bütün ihaleleri alıyor" diyerek bu durumun arka planında 13 trilyon liralık sokağa atılmış para olduğunu söyledi.

Topbaş'ın belediyeye ek bir maliyet çıkmayacağını ifadesini değerlendiren Erkoca, "Yanlış hesabın sonucunda zaman kaybı var. Ondan daha önemlisi esnafın uğradığı zarar. Kepenk kapatan esnaf var. Kent sağlığı açısından da kamu hizmeti açısından da yanlışlıklarla dolu bir uygulama" dedi.

Erkoca, "Topbaş'ın ilk yapması gereken iş, başarısız olduğu için insanlardan özür dilemek" diyor.