Belçikalıların Alanya Umudu Söndü



Turizmde son dönemlerde giderek yükselen yabancı yatırımlar da küresel krizden nasibine düşeni almaya başladı.  Özellikle güneyde yoğunlaşan ve halen inşaat halinde olan yatırımlarda yaprak dökümünün başladığını söylemek mümkün.

Bunlardan biri de iki Belçikalının, 2008’de büyük umutlarla temelini attıkları proje oldu. Belçika vatandaşı Lucas Evarist Wens ve Lea Catherina Dansy, kendi ülkeleri başta olmak üzere diğer Batı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışı görünce Alanya’da bir projeyi hayata geçirerek onlara pazarlamanın iyi bir fikir olduğunu düşünüp 7 Şubat 2008’de yola çıktılar.  Adı Luc Wens olarak belirlenen şirketin sermayesi 300 bin TL olarak belirlendi. Wens’in de Dansy’nin de şirketteki hisse dağılımı eşitti. Başlangıçta her şey yolunda gidiyordu. Alanya Avsallar’da 58 daireden oluşan bir site yapmaya karar vermişlerdi. 24 konuttan oluşan ilk etabın teslim tarihi ise 31 Aralık 2009 olarak belirlenmişti. Ancak, kriz nedeniyle işler yolunda gitmedi.

Tahmini bedel 3.750 bin TL

Edinilen bilgilere göre, Lucas Evarist Wens ve Lea Catherina Dansy, zaten mortgage piyasalarında alevlenen küresel kriz nedeniyle ne kendi ülkeleri Belçikalılara ne de diğer AB ülkelerine konut pazarlayabildiler.  Bunun üzerine yazlık evleri Türklere satmaya çalışan iki Belçikalı, bölgedeki arz fazlası nedeniyle bunu da başaramadılar. Sonuçta Alanya İkinci İcra Müdürlüğü, 1 Şubat’ta Wens ve Dansy’nin projesini icradan satışa çıkarma kararı verdi. Avsallar’daki projenin tahmini bedeli  3 milyon 750 bin lira olarak belirlendi. Alıcı çıkmaması durumunda satış işlemi, 10 Şubat’ta tekrarlanacak.

Yüzde 90 tamamlanmıştı

Site, toplam 3 bin 801 metrekare arsa üzerinde inşa ediliyordu.  24 konuttan oluşan ilk blok, yüzde 90 oranında tamamlanmıştı. İkinci blokta ise inşaat işleri 45 düzeyinde bitirilmişti. Havuz ve peyzaj işlerinin tamamlanma oranı ise yüzde 75. Projeki dairelerin yüzde 24’ü 77 metrekareden oluşuyor.  23 daire ise 93 metrekare olarak planlandı.  Geriye kalan dairelerin büyüklğüü ise 108 ve 133 metrekare arasında değişiyor. 243 metrekarelik sığınağın da bulunduğu projede biri 87, diğeri 96 metrekarelik kapıcı daireleri de yer alıyor.

Yatırım için cesaret veren tablo

Son kayıtlara göre, Belçikalılar Türkiye çapında 2 bin gayrimenkule sahip. Ama, bundan daha da önemlisi, Türkiye’ye gelen Belçikalı turist sayısının hiç hız kesmemiş olması. Henüz 10 yıl öncesinde 150 bin turisti bulmayan sayı, 2008’de 600 bin sınırına doğru ilerlemişti. Belçikalılar, Türkiye’ye gelen turistler içinde hiçbir zaman ilk 10’da yer almadılar belki ama, istikrarlı ilerleyişleriyle hep 10’u yakından isim oldular. Geçen yıl da İtalya’nın ardından en çok turist getiren 11. ülke Belçika olmuştu. Wens ve Dansy’i Türkiye’de Luc Wens isimli şirketi kurarak 58 dairelik bir site kurmaya iten o istatistikler bunlardı.