Belçika'nın En Başarılı Perakende Mekanları Seçildi

Bu sene ilki gerçekleştirilen “Commerce Design Brussels” (Brüksel Ticaret Tasarımı) ödül programı, Belçika’nın Brüksel kentini merceğine alarak perakende tasarımının en kaliteli ve özgün örneklerini değerlendirmeyi amaçlıyor. Brüksel Mimarlık Derneği binasında düzenlenen gala ile sahiplerine kavuşan ödüller, mimarlar ve tasarımcıların perakende sektöründeki faaliyetini kutluyor.

“Ville de Montréal”den tanıdık gelebilecek bir konsept üzerine inşa edilen “Commerce Design Brussels” ödülleri dışında, benzer kaygılarla dağıtılan ve farklı dünya kentlerini odağına alan ödül programları da bulunuyor. Söz konusu ödül 2003 yılından beri Fransa’nın Saint-Étienne, Lyon and Marseille şehirlerinde, ayrıca New York Times Square bölgesi özelinde dağıtılıyor. Yaygın ödül programına eklemlenen son merkezler ise Lüksemburg ve Hollanda’nın Brainport-Eindhoven bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.

Tasarım alanından profesyonellerin oluşturduğu jüri, ilk “Commerce Design Brussels”de 2005-2008 yılları arasında gerçekleştirilmiş on adet tasarımı büyük ödül (Grands Prix Réalisations) ile onurlandırdı. Aynı zamanda üç uygulama projesine de “Grands Prix Atrium” ödülü verildi. Tasarım kaliteleri estetik nitelikler, yaratıcılık, iç mekan-cephe-grafik tasarım tutarlığı, işlevsellik, güvenlik gibi özellikleri üzerinden değerlendirilen ürünlerde, insanların şehri algılayışlarını değiştirebilen bir bağlam oluşturma ve ticari tasarıma etki etme gibi kriterler de arandı.

Belçika’nın en başarılı perakende mağaza tasarımları ise şöyle sıralanıyor:


Boomba Saç Tasarımı (2005) – Marcella Schiepers, Broekx-Schiepers Architects


BozarShop (2007) – Pierre et Pablo Lhoas, Lhoas & Lhoas


Cook & Book / Wolubilis (2006) – Karel Van Beek et Gert Verhees


Cospaïa
(2005) by Marcel Wolterinck


OwnShop (2005) – Pierre et Pablo Lhoas, Lhoas & Lhoas


Pulp Rogier (2007-2008) – Christian Dehaas & Pauwels, Dehaas Architecten


SuperGreen Me! (2008) – Grégory Marot, L.O.A.D. Architecture


Waffles Sneaker Delicacies (2007)- Mimy Dorpmans, Beaverhausen


Zaabär Mega Factory Shop (2008) – John Vande Walle, Hightitude sprl - Laurent Dewerpe, Abdo Khouri - Atelier 96