Belediye 6 Milyon YTL’lik Araziyi ’Yanlışlıkla’ Satışa Çıkarttı



Dubai Şeyhi El Maktum’un şirketi Sama Dubai’nin eski İETT arazisinin parasını ödememesi yüzünden özellikle ulaşım yatırımlarında sıkıntıya düşen ve gayrimenkullerini satarak kaynak elde etmeye çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kartal’daki yaklaşık 6 milyon YTL değerindeki 11 bin metrekarelik arazisini "yanlışlıkla" satışa çıkardı.

Mesken Müdürlüğü, aralarında Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki 11 bin 378 metrekare arsanın bulunduğu belediyeye ait 40 taşınmazın satışıyla ilgili olarak 9 Nisan 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayını istedi. 13 Nisan’da müdürlüğün teklifini ele alan Meclis, 39 gayrimenkulün satışını onaylarken, Kartal’daki arsayla ilgili teklifi iade etti.

Onay almayı unuttular
Özellikle ulaşım yatırımlarına kaynak teşkil edecek gayrimenkul satışlarını yürüten Mesken Müdürlüğü yetkilileri ise yaklaşık 10 ay sonra, Meclis’in onayı olmadığı halde Kartal’daki "Merkezi Ticaret Alanı" imarlı arsayı kapalı teklif usulü satışa çıkardı. 15 Ocak 2008’de Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda yapılacak satışa ilişkin ihale ilanı Resmi Gazete’nin 31 Aralık 2007 tarihli sayısında ve belediyenin resmi internet sitesinde yayınlandı. İhale ilanında arsanın muhammen bedeli ise 5 milyon 689 bin YTL olarak belirlendi.

İhale iptal edildi
Arsanın satışıyla ilgili Hürriyet Gazetesi muhabirinin, "Arsanın satışı için Meclis’ten onay alınıp alınmadığını" sorması üzerine, belediye yetkilileri, Meclis’ten onay alınmadığını fark etti. Belediye yetkilileri, bir yanlışlık sonucu arsanın satış ihalesine çıkıldığını, Meclis onayı olmadığı için ihalenin iptal edildiğini belirttiler. Arsanın satışıyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yeni bir teklif sunulacağını belirten yetkililer, Meclis’in onaylaması halinde satışın gerçekleşeceğini açıkladılar. Belediyenin resmi internet sitesinde yer alan ihale ilanı da kaldırıldı.

Geçersiz sayılacaktı

Belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 5393 sayılı Belediye Kanunu, 18. maddesinin (e) bendi, belediyeye ait taşınmazların değerlendirilmesini düzenliyor. Maddede, "Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 25 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynı hak tesisine karar vermek, yetkisini Belediye Meclise vermiştir" deniliyor. Belediye Meclis’in onayı almadan yapılan satışın geçersiz sayılıyor.