Belediye Başkanları Zimmet Davalarından Kurtuldu



Belediye başkanları artık çalışanlarına verdikleri ek ödemeler için açılan davalar sebebiyle tahkikata uğramayacak. Meclis'ten geçen torba yasaya eklenen bir maddeyle Sayıştay tarafından belediye başkanlarına çıkarılan zimmet davaları affedildi. Bem-Bir-Sen Başkanı Mürsel Turbay, artık yerel yönetimlerde çalışanlar için toplu sözleşme masasına daha kolay oturacaklarını söyledi.
 
Belediye başkanlarının zimmet davaları affedildi. Başkanlar, artık çalışanlarına verdikleri ek ödemeler için açılan davalar nedeniyle tahkikata uğramayacak. Geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçen torba yasaya, Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası'nın (Bem-Bir-Sen) yoğun çabaları ile gece yarısı bir madde eklenerek Sayıştay tarafından belediye başkanlarına çıkarılan zimmet davaları affedildi.

Belediyelerde örgütlü Bem-Bir-Sen, 16 yıldır belediye başkanları ile mutabakata vararak toplu sözleşmeye imza atıyor. Böylece belediye çalışanları, öngörülen yüzdelik zammın dışında sosyal denge tazminatından yararlandırılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 20 bin belediye çalışanı, bu yolla sosyal denge tazminatı aldı. Ancak belediye başkanlarının inisiyatif kullanarak yaptıkları toplu sözleşmeler ve verdikleri sosyal denge tazminatları, Sayıştay denetçileri, mülkiye müfettişleri ve mahalli idareler kontrolörleri tarafından mevzuata uygun bulunmuyor. Bu nedenle belediye başkanları hakkında çok sayıda zimmet davası açıldı. Belediye başkanları, bir yandan çalışanlarını memnun etmek için yetkili sendika ile toplu sözleşme yaparken diğer yandan Sayıştay'ın tehdidi ile karşı karşıya kalıyordu. Yapılan düzenleme ile belediye başkanları bu ikilemden kurtuldu. Artık belediyeler, çalışanları ile toplu sözleşme masasına daha rahat oturacak. Değişiklik yapılırken madde gerekçesinde belediyelerin çalışanları temsil eden sendikalar ile yaptıkları görüşmelerle çalışanların durumunu göz önüne alarak iyileştirici tedbirler aldıklarına dikkat çekildi. Bu tedbirlerin sosyal devlet ve eşitlik ilkesinin bir sonucu olduğu gibi hukukun da gereği olduğu belirtildi. Belediyelerin çalışanların ekonomik durumunu iyileştirici tedbir almalarının çalışma barışı için de olmazsa olmaz bir şart olduğu ifade edildi. Ancak mali ve idari özerkliğe sahip belediyelerde çalışan memurlara yapılan ödemelerin yıllar sonra borç çıkarılarak tahsil edilmesinin, olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkat çekildi.

Bem-Bir-Sen Başkanı Mürsel Turbay, artık yerel yönetimlerde çalışanlar için toplu sözleşme masasına daha kolay oturacaklarını anlattı. Düzenlemenin bütün partilerin katkısıyla yapılmasının kendilerini sevindirdiğini aktaran Turbay, sosyal denge sözleşmeleri nedeniyle Sayıştay'ın çıkardığı zimmetlerin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Belediye çalışanları için önemli kazanımlar sağlayan toplu sözleşmelerin önünün açıldığını kaydetti.