Belediye 'Dur' Dedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi birilerinin zengin olmasına ‘Dur’ dedi

Kızılay’ın Etiler’deki arazisi, 2008’de yapılan ihaleyle 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Elumatec firmasına verildi. Firma, ihaleyi kazanır kazanmaz Kızılay’ın adını kullanarak imar tadilatı istedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun olumsuz raporu üzerine teklif kabul etmedi

Etiler’de Akmerkez’in karşısındaki Kızılay’a ait 2 bin 500 metrekarelik arazi, 2008 yılında 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkartıldı. İhaleye 6 firma katılırken, ihaleyi 35.5 milyon euro bedel ile Elumatec firması kazandı. İhaleyi kazanan firma, 31 Aralık 2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunarak söz konusu arazinin imar planını değiştirme talebinde bulundu. İmar durumu konut, emsal 2, yükseklik ise 21.5 metreydi. Elumatec ise bu durumun otel, alışveriş merkezi, emsal 3, yükseklik ise sınırsız olarak değiştirilmesini talep etti.

İNŞAAT ALANI KATLANDI

Peki bu talebin anlamı ne? Var olan imar koşullarına göre, bu alana en fazla 21.5 metre yüksekliğinde 5 bin 92 metrekare inşaat yapılabiliyor. İhaleyi kazanan Elumatec firması ise söz konusu alanın emsalinin 2’den 3 çıkartılmasını yüksekliğin de serbest bırakılmasını, bodrum katlarının imar dışı bırakılması, bodrum katlarına iskan verilmesi, yapılacak teras katlarının da emsal dışı bırakılmasını istedi. Bu taleplerinin kabul edilmesi durumunda sadece 5 bin metrekare inşaat yapılacak alana 20 bin metrekarenin üzerinde inşaat yapımı için izin istemiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) imar değişikliği talebi yapılırken, dilekçelerde mülkiyet sahibi olarak Elumatec firmasının değil Kızılay’ın ismi kullanıldı. Yani bütün talepler Kızılay üzerinden yapıldı. Bu durum 2 Temmuz 2009 tarihinde VATAN’da “Birileri Yine Zengin Olacak” başlığı ile duyuruldu. Bu haberden yaklaşık 4 ay sonra 20 Kasım 2009 tarihinde imar değişikliği talebi İBB Meclisi’nin gündemine geldi. Söz konusu arazi ’Boğaziçi Geri Görünüm’ alanında kaldığı için Meclis, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan olumlu görüş alınması koşuluyla talebi kabul etti. İBB’nin kararından sonra Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, rapor hazırlayarak 16 Nisan 2010 tarihinde raporunu İBB’ye sundu. Bu rapor ise Kızılay’ın beklentisinin aksine olumsuz oldu. Olumsuzluklar raporda şöyle sıralandı:

SİLÜETİ OLUMSUZ ETKİLER

* Söz konusu alana emsal 3, yükseklik serbest yapılanma şartları getirilmesi Boğaziçi silüetini olumsuz etkiler.

* Boğaziçi Yasası’nın 10. maddesinde yükseklik 15.50 metre ile sınırlıdır. Bu şartlar altında teklif Boğaziçi Yasası’na aykırı.

* Teraslar emsal dışı bırakılmış ancak bu alanlar ticari alan olarak kullanılacağı için emsal değerini artıracağı saptanmıştır.

Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu olumsuz raporu üzerine İBB Meclisi, 14 Mayıs 2010 tarihli toplantısında imar değişikliği talebini gündemine aldı ve Kızılay adına yapılan imar planı değişikliğini iptal etti.

MÜLTECİLERİ ÇIKARMAK İÇİN 2.5 MİLYON TL ÖDENDİ

1960’lı yılların başından beri çoğunluğu Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen mültecileri barındıran bina, 1977 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından “mültecilerin her birinin kendi rızası ile terk edinceye kadar içinde yaşamaya devam etmesi” koşuluyla Türk Kızılayı’na devredildi. 1977 yılında söz konusu binada 109 aileden toplam 266 kişi yaşıyordu. Ancak yıllar içinde evlenme, vefat ve taşınma gibi çeşitli nedenlerle 2006 yılına gelindiğinde aile sayısı 28’e, yaşayan mülteci sayısı ise 59’a indi. Kızılay, binayı Birleşmiş Milletler satın alma kararı verdiğinde ise bu kişilerin barınma sorunu ortaya çıktı. Bu noktada Kızılay her aileye 90 bin TL ödedi. Toplamda 2 milyon 520 bin TL ödenerek mülteciler bu binadan çıkartıldı ve ihale yapıldı.