Belediye Holding'in Gücü 100 Milyar TL



Yerel yönetimler mali büyüklükte Nokia, Apple ve Oracle gibi uluslararası dev şirketlerle yarışıyor. Belediye başkanları, yönettikleri ekonomik güç açısından Steve Jobs, Larry Ellison gibi dünyanın önde gelen CEO'ları ile aynı ligde yer alıyor.

Aylık iş ve ekonomi dergisi Platin'in seçim dosyasına göre, belediyeler ve bağlı iştiraklerinin toplam harcama gücü 100 milyar TL'yi aşıyor. Su, ısınma, ulaşım gibi halkın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen hizmetleri sağladıkları için belediyelerin faaliyetleri ve yaptıkları yatırımlar kamuoyunu doğrudan ilgilendiriyor. İşin bir de kurumsal ve şirketler boyutu var. İş dünyasındaki birçok yönetici, merkezi bütçeleri 2007 yılında 39 milyar 383 milyon TL büyüklüğünde olan, bağlı iştirakleri ile birlikte toplam 100 milyar TL düzeyinde harcama kapasitesine ulaşan yerel yönetimlere bir ekonomik cazibe ve iş potansiyeli gözüyle bakıyor.

Türkiye'deki belediyelerin ekonomik ölçeğini ortaya koymak adına dünyadan birkaç kıyaslama yapalım. Dünyanın en önemli finans merkezi olarak kabul edilen Londra Belediyesi'nin bütçesi 35 milyar TL düzeyinde. Almanya'nın başkenti Berlin'in bütçesi ise 41 milyar TL büyüklüğünde. Kısacası, kişi başı gelirde İstanbul'un 4-5 misli büyüklüğünde olan dünya metropollerinin bütçe büyüklüğü, İstanbul'un sadece 2 misli düzeyinde. Avrupa'nın en büyük liman kentlerinden Rotterdam Belediyesi'nin 6 milyar TL büyüklüğündeki bütçesi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 5 milyar TL büyüklüğündeki bütçesiyle kıyaslanabilir nitelikte...

İstanbul Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlerin, bütçe ve gelirleri uluslararası şirketlerle yarışıyor. Bilişim devi Oracle'ın gelirlerinin 25 milyar TL, Apple'in 33 milyar TL düzeyinde olduğu dikkate alındığında bu durum daha net görülüyor. Bir başka deyişle, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Oracle CEO'su Larry Ellison ve Apple'ın kurucusu Steve Jobs ile kıyaslanabilecek bir ekonomik gücü yönetiyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yönettiği mali büyüklük ise ulaşımdan enerjiye, otomotivden finansa kadar birçok dünya devi şirketi geride bırakıyor.