Belediye İETT İddialarında Medyaya Çattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT Genel Müdürlüğü'nün ihalesiz otobüs alımında ''usulsüz işlem'' yaptığı iddiasına ilişkin bir açıklama yaptı. Belediye medyada konuyla ilgili çıkan haberleri eleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İETT'de rutin bir inceleme sırasında tespit edilen hususların, müfettişlerin iddiası" olduğunu belirterek, "konu, savcılık aşamasında bulunmasına rağmen, kesinleşmiş bir hüküm varmışcasına haberler yapılmasının, yargıyı etkileyici nitelikte olduğu" bildirildi.
 
Açıklamada, İstanbul'da uygulanmaya başlanan metrobüs sisteminin, daha şimdiden dünyadaki örneklerinden İspanya-Cordoba, Kolombiya-Bogota, Brezilya-Porto Riko ve Meksika-Mexico City'de işletilen metrobüs sistemleri içerisinde en başarılısı kabul edildiği vurgulandı.
 
Dünyada büyük bir süratle gelişen hızlandırılmış otobüs işletmeciliğinin İstanbul'da tesis edilmesinin amaçlandığı anlatılan açıklamada, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı otobüs imalatçıları arasında yapılan araştırmalar sonucunda, belirtilen özelliklerde aracın, Mercedes firmasının tek üretici olarak imal ettiği Capacity marka araç olduğunun tespit edildiği kaydedildi.
 
Açıklamada, "4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22/a maddesindeki şartlar sağlandığından encümen kararı ile alımına karar verilmiştir" denildi.
 
Bu tür mal alımlarının, 4734 sayılı kanuna göre "doğrudan temin edilebilmekte" iken, müfettiş raporunda yer alan "ihalesiz" nitelemesinin yerinde olmadığı ifade edilen açıklamada, "Aynı şekilde Sultançiftliği-Edirnekapı hattının Edirnekapı-Topkapı bölümü ile ilgili teftiş raporunda yer alan ve 'ihalesiz verildiği' iddiası ile ifade edilen ihale, 11.12.2007 tarihli encümen kararı ile iptal edilmiş olduğundan yersizdir" görüşüne yer verildi.
 
Reklam konusu
 
Reklam konularıyla ilgili iddialara da yanıt verilen açıklamada, "Kamunun yararına daha avantajlı ve yüksek fiyatlarla sözleşmenin uzatılmasına ilişkin, hukuka uygun yapılan işlemin iptali için İstanbul 8'inci İdare Mahkemesi'nin 2006/826-827 esas sayılı dosyası ile yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılmıştır. Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini reddetmiş, ret üzerine bölge idare mahkemesine itiraz edilmiş, Bölge İdare Mahkemesi de itirazı reddetmiştir. Konuya ilişkin yargı süreci devam etmektedir. Mahkemenin kararına göre uygulama yapılacaktır" denildi.
 
Rutin bir inceleme sırasında tespit edilen hususların, müfettişlerin iddiası olduğu kaydedilen açıklamada, "Konu, savcılık aşamasında olmasına rağmen, kesinleşmiş bir hüküm varmışcasına haberler yapılması, yargıyı etkileyici niteliktedir. 'İETT'de büyük vurgun', 'İETT'de yolsuzluk' ve '100 milyon euroluk pis koku' şeklindeki ifadelerle, kurumun kişilik hakları ağır bir şekilde ihlal edilmiştir. Kamuoyunu yanıltıcı nitelikte bu şekilde haber yapılması Anayasa, Basın Yasası ve Medeni Yasa hükümlerine aykırıdır" görüşlerine yer verildi.
 
Açıklamada, kamuoyunu yanıltan gerçeğe aykırı haberler hakkında yasal hakların kullanılacağı bildirildi.