Belediye ile Sanatçının Şehitler Anıtı Kavgası



Keçiören Belediyesi, 1996’da dönemin Ankara Garnizon Komutanı’nın isteğiyle yapılan 16.5 metre yüksekliğindeki Şehitler Anıtı’nın dış cephesini kaldırım taşıyla (andezit) kapatınca tartışma başladı.

Eser sahibi, Güzel Sanat Eserleri Meslek Birliği (GESAM) Başkanı Doç. Dr. Osman Altıntaş, "onarım" diye kendisinden izinsiz yapılan müdahaleyi mahkemeye tespit ettirdi ve ihtiyati tedbir istedi. Altıntaş, "Karşıyaka Mezarlığı’ndan mermer işçisi getirip eserimi tahrip etmişler, çinilern üstüne kaldırım taşı döşemişler" diyerek tepki gösterdi. Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran, Altıntaş’ın avukatı Abdullah Egeli ise "Bu basit bir değiştirme değil, sanatın katledilmesidir" dedi.

15 Ağustos günü hákim ve sanat eserleri konusunda 50 yıldır bilirkişilik yapan Yüksek Mimar A. Erdoğan Vata, anıtta keşif yaptı. Çinilerdeki tahrifat, anıtı çerçeveleyen mermer ve üzerindeki yazı ve kabartmaların yok edildiği tutanaklara da geçirildi. Keşif sırasında hákim, orada bulunan belediyenin kontrol mühendisi Hüseyin Erdoğan’dan da bilgi aldı.

Erdoğan, uygulamayı savurken, "Yeraltındaki metro kazı çalışması anıta zarar verince müdahale ettik. Öncelikle bu yapının bir anıt olup olmadığının tespiti lazım" deyince, Altıntaş ile aralarında kısa bir gerginlik yaşandı.