Belediye ile TOKİ'nin Kavgası Büyüyor!



Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çeşme Reisdere Mahallesi’nde yapmak istediği konutların imara uygunsuzluğunun gündem değiştirilerek ‘oldu bittiye’ getirilmek istendiğini söyledi. Ege'de Sonsöz'ün haberine göre, Başkan Tütüncüoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün yaptığı “Çeşme’de işçi ve yoksul yaşamayacak mı?’ açıklamalarına da yanıt verdi. Tütüncüoğlu “İşçi ve yoksul için yapmak istediğimiz konutlara izin almak için 2 yıldır mücadele ediyoruz” dedi.

200 dönümlük alana konut

‘Çeşme’de yoksul yaşamasın mı’ söylemlerine de yaptıkları konut projeleriyle hatırlatarak yanıt veren Tütüncüoğlu, ilçede kooperatif kurarak yapılan 192 konutlu Belkent ve 72 konutlu Çeşmekent çalışmalarının yapıldığını kaydetti, yeni bir konut projelerinin daha olduğunu söyledi. Planlarında belediyeye ait 200 dönümlük bir alana Belkent ve Çeşmekent’in toplamından daha fazla konut yapılacağını ve daha fazla Çeşmelinin faydalanacağını belirten Tütüncüoğlu, Nisan 2010’dan beri bakanlıklardan izin beklediklerini belirtti. Tütüncüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapmak istediğimiz konutlar, 2 (zemin+1) katlı, TAKS (taban alanı kat sayısı) 0.20, emsal (KAKS =kat alanı kat sayısı) da 0.40. Biz bu plana izin alamazken, TOKİ’nin 4 katlı ve KAKS’ı 1.20 olan planı izin alabiliyor” diye konuştu.

"İki yıldır mücadele ediyoruz"

Başkan Tütüncüoğlu, TOKİ’nin bir hafta önce ortaya çıkan konut projesini gerçekleştirmek istediği bölgenin, Çeşme Belediyesi’nin iki yıldır işçi ve yoksula konut yapmak için izin beklediği arazinin bitişiğindeki alan olduğunu söyledi. Tütüncüoğlu şöyle devam etti: “Biz, kendi arazimizde daha düşük KAKS’ta yapacağımız olan plan için 2 yıldır bakanlıklarda izin almak için mücadele ederken, bitişiğindeki araziye yapılacak imara aykırı TOKİ konutları izni hemen alabiliyor. Madem Çeşme’yi, Çeşmeliyi ve Çeşme’deki işçi ve yoksulun konut ihtiyacı düşünülüyor, o zaman iki yıldır almayı çalıştığımız izinleri verin, önümüzü açın ve Çeşme imarına uygun olan konutları biz yapalım. Siz gölge etmeyin yeter” dedi.

"TOKİ’ye değil, betonlaşmaya karşıyız”

TOKİ’nin projesindeki amacın imarı delip, Çeşme’yi betonlaştırmak olduğunu söyleyen Tütüncüoğlu şöyle devam etti: “25 yıldır Çeşme’nin doğasını ve klimasını bozmaya çalışanlara, betonlaştırmak isteyenlere karşı mücadele ettim. TOKİ konutları için de en başından en başından beri aynı şeyi söyledim, tekrar söylüyorum: TOKİ’ye değil, kanunlara aykırı yapılacak konutlara, Çeşme’nin betonlaşmasına karşıyız. İmar planlarına uyduğu müddetçe arazisi olan her kişi ve kurum Çeşme’ye bina yapabilir”.