‘Belediye Yasası’ndaki Düzenlemeleri Melih Gökçek de İstemiyor’



Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yürürlüğe giren Belediye Yasası’nda, son anda yapılan düzenlemeleri Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de istemediğini söyledi. Tanık, “Son düzenlemede zorlaştırıcı bir durum ortaya çıktı. Kamusal alanların bulunduğu arazilerin kentsel dönüşümü Bakanlar Kurulu’nun kararına bağlandı. Melih Gökçek’in de istemediği bir düzenleme bu” dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, geçen hafta yaşamını yitiren gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk’un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirmek üzere Ankara Büromuzu ziyaret etti. Gazetemiz yazarı Işık Kansu ve çalışanlarla sohbet eden Tanık, yürürlüğe giren Belediye Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tanık, “Son düzenlemede zorlaştırıcı bir durum ortaya çıktı. Kamusal alanların bulunduğu arazilerin kentsel dönüşümü Bakanlar Kurulu’nun kararına bağlandı. Melih Gökçek’in de istemediği bir düzenleme bu” dedi.

‘Gökçek’ten korkuyorlar’

Yasanın ilçe belediyelerini devre dışı bıraktığını söyleyen Tanık, “AKP’li Altındağ Belediyesi’nin de kaygıları var. Diğer belediye başkanları da Melih Gökçek’ten korkuyor. Bir söyleyebilseler onlar da kabul etmeyeceklerdir. Bu yasa ilçe belediyelerinden hiçbirinin işine yaramıyor” görüşünü dile getirdi. Tanık, Belediye Meclisi İmar Komisyonu’na CHP’li üyelerin seçilememesi konusunda da Gökçek’i eleştirdi. Tanık, “İstediği adamları seçmek, CHP grubunu bölmek istiyor. Grubun belirlediği adayların dışında adaylar üzerinde oy toplayarak, bu kadar zamandır üye seçtirmemeyi başardı. Gökçek, ‘evet’ dediğine, ‘evet’ diyecek adamlar arıyor” dedi. Bunun “parçala, kavga et, uğraştır” taktiği olduğunu ve bu soruna acil bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Tanık, “Belediye Meclisi’nde bulunan üye sayısı oranında komisyonda üye bulunur. Ama bunun nasıl olduğu konusunda bir ayrıntı, bir yasal düzenleme yok” diye konuştu.

‘İktidar işhanı projemizden rahatsız’

Tanık, Ziya Gökalp Bulvarı üzerindeki SSK İşhanı’nı yıkıp, altına otopark, üzerine meydan, meydanın bir köşesine de belediye hizmet binası yapmayı düşündüklerini, ancak bu projeden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hoşnut olmadığını söyledi. Tanık sözlerine şöyle devam etti:

“Ama esas olarak bu proje Melih Gökçek’i ve iktidarı rahatsız etti. Emniyet’in bu binaya talip olmasının kimin zorlamasıyla olduğunu bilmiyorum. Biz bununla ilgili olarak bir hukuki süreç başlattık. Şu anda SSK Binası, yargı kararıyla Çankaya Belediyesi adına tescil aşamasında. Finansmanını bulup, kamu bedelini karşılayıp satın alacağız. Raic bedelinin 2 katını bile ödeyebileceğimizi düşünüyoruz. Ama yine de son dakikaya kadar Çankaya Belediyesi’nin mülkü diyemeyiz.”

Kolej’de bulanan Yenişehir Kapalı Otoparkı’nın en üst katına yazlık sinema yapmayı düşündüklerini de söyleyen Tanık, buradaki amaçlarının, otoparkı güvenli ve iyi işler hale getirmek olduğunu vurguladı. Tanık, proje kapsamına basketbol sahası, halı saha ve bir çeşit teras kafe yapılmasının planlandığını da belirtti. Kızılay’daki Kızılay binası konusunda ise Tanık, “Kızılay binasını, yap-işlet-devret modeliyle ihale ettiler. Sadece işyerleri çalışanlarının ve işyeri sahiplerinin ihtiyacını karşılayabilecek bir otoparkı var. Kızılay binasının dönüp dolaşıp bize geleceğini düşünüyorum” dedi.