Belediyecilik Rezaleti



Sel felaketinin yaşandığı TIR parkında incelemelerde bulunan CHP Lideri Baykal, isim vermeden Başbakan Erdoğan’ı eleştirerek, "Bu bir belediyecilik, kentleşme, imar rezaleti. 16 yıldır burayı sen yönetiyorsun" dedi. Baykal, "Takdiri ilahi ama TIR parkına ruhsatı kim verdi?" diye sordu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 10 cesedin çıkarıldığı İstanbul Başakşehir´de TIR parkında incelemelerde bulundu. Gördükleri için "İç kanatan manzara. Bu bir belediyecilik, kentleşme, imar rezaletidir" diyen Baykal faciadaki sorumluluğun, isim vermeden Başbakan Tayyip Erdoğan'da olduğunu söyledi. Baykal "16 yıldır burayı sen yönetiyorsun. Senin kadroların yönetiyor" dedi. Baykal, Makedonya'da turist gezdiren bir teknenin fazla yolcu almaktan battığını da belirterek, "Ancak orada kimseye 'Sen bilerek bindin' denilmedi. Bakan, 'Bu ülkenin turizminin güvencesi benim. Ülkeme zarar veriyorum' dedi ve istifa etti" diyerek, istifa çağrısı da yaptı.

Takdiri ilahi ama belediye niye var?

Baykal, incelemeleri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Bu bir doğal felaket değil, belediyecilik, kentleşme rezaletidir. TIR parkı ruhsatlı. Ruhsatı belediyenin hangi müteahhidi verdi? Sorumlusu kim? Tehlikenin içine milli serveti atıyorsunuz. Sonra buna göz yumanlar 'Takdiri ilahi' diyor. Elbette takdiri ilahi ama belediye, hükümet niye var? Bu tip olayları önlemek için var. Toplum buna tepki göstermeli. Yazıktır günahtır, bunu kabul edemeyiz. Buraya ruhsat nasıl verildi. Projede uygulama zaafiyeti var. Böyle bir dere yatağına trilyonlarca lirayı gözden çıkararak TIR parkı ruhsatı izni verilmesi hatası var. Belediyenin verdiği izinle masum insanlar TIR'larda yatıyorlar, sabah da hayatlarını kaybediyorlar. 16 yıl burayı yönetenlerin sorumluluğu yok mu? Derenin üzerinde TIR parkı yapılıyor. Sen yaptırıyorsun. Senin onayınla olmuş. 300 TIR’ı buraya sen sokuyorsun. Sen vermen lazım hesabını."

Gazetecilere sorduğu, "Başbakan, Belediye Başkanı buraya geldi mi?" sorusuna 'Hayır' yanıtını alan Baykal, şunları söyledi: "Gel de bir bakıver. 10 kişi öldü, kimse sorumluluk üstleniyor mu? Buna ciddi tepki göstermek lazım. Çıkmışlar kimisi diyor ki, dünyada küresel ısınma var. Böyle bir olay yaşayan ülke var mı? Bize hikaye anlatıyorlar. Sen bırak bu ukalıkları gel burada rapor ver. Canını malını kaybetmiş insanlar. Devlet, belediye nerede görmek istiyoruz, diyor."

Lastikleri giydi

Ayaklarına lastik çizmeleri çeken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün İkitelli’de 10 kişinin öldüğü Osmanlı TIR parkına geldi. CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte enkazlar arasında çamurlu alanda mallarını kurtarmaya çalışan TIR sürücüleriyle görüşen Baykal, afetzedeleri teselliye çalıştı. Baykal, Başbakan Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halen afet yaşanan bu yerlere gelmeyişini eleştirdi.