Belediyede Arazi Yolsuzluğu İddiası!



Cumhuriyet Gazetesi’nden Özlem Güvemli’nin haberine göre, arasında Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve eski Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün de bulunduğu 57 belediye yöneticisi, kamunun ve kişilerin zarara uğramasına neden olacak şekilde görevi kötüye kullanma iddiasıyla 8 Şubat’ta hâkim karşısına çıkacak. İddialara göre belediye yetkilileri, üzerinde gecekondu bulunan 2B arazilerini Hazine’ye devretmeleri gerekirken belediye adına tescil etti, bu araziler de usulsüz şekilde üçüncü şahıslara satıldı ve milyonlarca liralık rant elde edildi.

Beykoz’da 2B olarak gözüken 184 ada 7 kök sayılı taşınmazın bulunduğu alanda 1984-1988 yılları arasında belediye tarafından ıslah imar planı ve parselasyon uygulaması yapıldı. Taşınmaz üzerindeki gecekondu sahiplerine Maliye Bakanlığı tarafından tapu tahsis belgeleri verildi ve kanuna uygun olarak kullanılmak üzere belediyeye devredildi. 1995 yılında Beykoz’un tamamı doğal sit alanı ilan edilince hak sahiplerine tapuları verilemedi. İddialara göre, arazilerin Hazine’ye bedelsiz devrinin yapılması gerekirken belediye 2007’ten itirabaren parseller oluşturup bu arazileri üçüncü kişilere satmaya başladı.

İlçe belediyesinin CHP’li meclis üyeleri de bu usulsüzlüklerle ilgili 2010 yılında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda arazilerin usulsüz olarak belediye yöneticilerinin yakınlarına devredildiği savunuldu.

Beykoz Cumhuriyet Savcısı Orhan Korkmaz da 18 Eylül 2012’de 57 kişinin suça konu eylemleri birden fazla işlemeleri nedeniyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemi ile iddianame hazırladı. İddianamede Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin almadan Belediye Meclisi’nin 2010 yılında 811 ada 4 parsel sayılı taşınmazı kat karşılığı inşaat ihalesine çıkardığı, taşınmazın yüzde 50’sinin yükleniciye satıldığı ve sit alanında bulunan taşınmaz için 2011 yılında yapı ruhsatı düzenlediği kaydedildi.