Belediyeden Alınan Tarihi Bina Yolsuzluklarla Anılan Vakfa Verildi

(Fotoğraf: BirGün)

İstanbul’da 2022 yılında yapılan sözleşme ile 10 yıllığına Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edilmiş olan Terra Santa Manastırı’nın “amacına uygun kullanılmadığı” iddiasıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü kararıyla tahliye edilmesi tepkileri büyüttü.

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; bir yılda onlarca sergiye, açık hava sinemalarına ve kültür buluşmalarına ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’nin kültür sanat mekanı Terra Santa 16 Mayıs günü belediyeye gönderilen tebligat sonrası içindeki sergi malzemeleri ile birlikte apar topar tahliye edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, 4 taşınmazda Vakıflar Yönetmeliği’nin hükümlerine aykırı olacak şekilde ticari faaliyette bulunulduğunun tespit edildiğini ve taşınmazların tahsislerinin sonlandırıldığını, söz konusu binaların Yunus Emre Enstitüsü’ne tahsis edileceğini açıkladı.
Terra Santa’nın tahliye edilen binalarının adı yolsuzluklarla anılan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü’ne tahsis edilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

CHP Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Terra Santa’nın 12 Aralık 2022 tarihinde 10 yıllığına Beyoğlu Belediyesi’ne kültür ve sanat hizmeti vermek üzere tahsis edildiğini anımsatarak, “Buranın içerisindeki 4 blok Beyoğlu Belediyesi’ne verilmiş. Kalan iki blok da Yunus Emre Enstitüsü’ne aitti. Bir önceki AKP’li belediye buranın içerisine bir kütüphane, sosyal tesis ve mescit açtı. Bu şekilde 31 Mart’a kadar gelindi. Herhangi bir problem olmadı, Vakıflar Genel Müdürlüğü bir sıkıntı çıkarmadı. ‘Bu yapıları niye yaptın?’ diye sormadı. Ne zaman ki biz seçimi kazandık hemen akabinde 2 ay sonra bize tebligat geldi.” dedi.

Gelen tebligatta Terra Santa’nın amacı dışında kullanıldığının iddia edildiğini kaydeden Güney, bu duruma tepki gösterdi. Güney, “Bize Terra Santa içinde ‘sosyal tesis, kütüphane ve mescit açmışsınız’ deniyor. Sosyal tesis kâr amacı güden bir yer değil. Kültürel tahsis için ayrılan bütün alanlar zaten yerinde ve sergilerle orası canlı tutulmaya çalışılıyor.” diye konuştu. Hukuki mücadelenin sürdüğünü söyleyen Güney, “Bize tebligatlar hep cuma günü mesai saati bitimine yakın geliyor. 16 Mayıs Cuma günü de saat 15.30’da tebligatı getirdiler. Sorun şu ki dava devam ediyor. Yani bu kadar acele niye? Kamu hizmeti yapılırken, içerisinde Troya’nın Hazinesi fotoğraf sergisi ve müzik okuluna ait enstrüman varken tahliyeyi yapmak neden?’’

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.