Belediye'den ODTÜ'ye İmar Cezası



Ankara Büyükşehir Belediyesi Encümeni, ODTÜ Kampüsü'ndeki 45 bina için ''uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmadığı'' gerekçesiyle toplam 1 milyon 800 bin YTL para cezası kesti. Belediye, kaçak yapıların mevzuata uygun hale getirilmemesi durumunda yıkılmasına karar verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "belediye sınırlarındaki ruhsatsız yapılaşmalar konusunda kötü örnek teşkil ettikleri, plansız, projesiz, ruhsatsız, imar mevzuatını hiçe sayarak bina yaptıkları hakkında şikayetler üzerine ODTÜ ile ilgili inceleme neticesinde, 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre, onaylı uygulama imar planı, parselasyon planları, mimari proje onayları ve yapı ruhsatlarına rastlanılmadığı" belirtildi.
 
Açıklamada, ODTÜ'deki kaçak yapılarla ilgili yapı tatil tutanağının düzenlenip, Çankaya Belediyesi ve ODTÜ Rektörlüğü'ne tebliğ edildiği, kaçak yapıların mühürlenmesinin ardından ODTÜ Rektörlüğü'ne söz konusu aykırılıkların giderilmesi için süre verildiği, buna karşın üniversite yönetiminin mührün kaldırılması hususunda herhangi bir girişiminin bulunmadığı ifade edildi.
 
Belediye Encümeni, bu nedenle, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42'nci maddesinin 1'inci fıkrası gereğince ODTÜ içindeki 45 kaçak yapının herbirisine 40 biner YTL olmak üzere toplam 1 milyon 800 bin YTL para cezası uygulanmasına ve yapıların ilgili mevzuata uygun hale getirilmemesi halinde Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca yıkılmasına oybirliğiyle karar verdi.
 
ODTÜ kampüsündeki "ruhsatsız yapılar"
 
Açıklamaya göre, 3194 sayılı kanunun 32'nci maddesi gereğince mühürlemeişlemi yapılan ve her birisi için 40 bin YTL para cezası uygulanan yapılar şöyle:
 
"Mimarlık, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakülteleri, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümleri, Enstitüler, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Rektörlük Binası, Yemekhane, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Kent Konukevi, ODTÜ Doğu Lojmanları, ODTÜ Batı Lojmanları, Alışveriş Merkezi, Öğrenci Yurtları, Öğrenci Konukevi, Spor Merkezi, Açık ve Kapalı Yüzme Havuzu, Spor Salonu, Mimarlık Amfisi, ODTÜ Kreş, ODTÜ Üçlü Amfi, Sağlık Merkezi, Mikrobiyoloji ve Biyokimya Laboratuvarı, Petrol Araştırma Merkezi, ODTÜ Kütüphane, Arkeoloji Müzesi, İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı, ODTÜ Yaşam Merkezi, Baraka Spor Salonu, ODTÜ Rasathanesi"


 
Gökçek: "Yasa yıkımı emrediyor"
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuyla ilgili, "Eğer kaçak yapılarla ilgili aykırılıklar düzeltilmezse bu yapılar yıkılacak. Yasa bunu emrediyor" dedi. Gökçek, 5216 sayılı kanunun büyükşehir belediyelerine imara aykırı yapılarla ilgili, ilk kademe belediyelerini uyarma, eksiklerini gidermesini isteme, 3 ay içinde gereken düzenlemeler yapılmazsa ilçe belediyelerinin yetkilerini üstlenme imkanı tanıdığını belirtti.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, ODTÜ'deki yapılarla ilgili, Çankaya Belediyesi'ne ikazda bulunduğunu ancak belediyenin bu konuda gereken işlemleri yapmadığını öne süren Gökçek, bu nedenle Çankaya Belediyesi'nin bu konudaki yetkilerinin Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini kaydetti.
 
Gökçek, üniversite yönetiminden ODTÜ kampüsündeki yapıların imara uygun hale getirilmesini istediklerini ifade ederek, "İmar Kanunu ne diyorsa o yapılacak. Her davaya bilirkişilik yapan ODTÜ'nün, kaçak yapı yapmasını anlayabilmek mümkün değil. Neden yasal yollara başvurmadılar? Bize yasal planlarını getirselerdi gerekeni yapardık" dedi.
 
ODTÜ Rektörü: "Verecek bir arazimiz yok"
 
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ODTÜ'deki "kaçak yapı" iddialarıyla ilgili olarak, "Görüntüye bakarsanız, Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor: Çankaya Belediyesi ve ODTÜ işi bitirmesin de Büyükşehir'e mahkum kalsın, Büyükşehir de imar karşılığında ODTÜ'den büyük bir arazi koparsın. Bizim, öyle verecek bir arazimiz yok. Çünkü ODTÜ'nün arazisi büyük oranda orman olarak tescilli ve aynı zamanda birinci derece doğal SİT alanı" dedi.
 
Akbulut, ODTÜ'nün 1956 yılında kurulduğunu belirterek, "3 ay öncesine kadar TBMM'nin de imarı yoktu. ODTÜ büyük bir kampüs olduğu için geçmişte herhangi bir sorun olmadan kendi iç planlamasını kendisi yaptı" diye konuştu. Daha sonra çıkan yasalarla planlamanın nasıl yapılacağının ortaya konulduğunu söyleyen Akbulut, bu çerçevede 1990'lı yıllarda Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak 1/25000'lik imar planlarının yaptırıldığını ve bunun onaylandığını söyledi.
 
Bunun arkasından 1/5000'lik imar planlarının da hazırlandığını ve bunun da onaylandığını ifade eden Akbulut, "Şimdi de 1/1000'likleri bitiriyoruz. Çankaya Belediyesi ile birkaç yıldır üzerinde çalışıyoruz. Sonuçlanmak üzere şu anda. Çankaya Belediye Başkanı ile de görüştük. Gecikmenin nedenlerinden birisi, 2001 yılında Teknopark Yasası çıktı" dedi.


 
"Mahkemeye gideceğiz"
 
Akbulut, "Tabii dolayısıyla o bile yeni bir farklılaşma yarattı. Neticede 45 bin dönüm araziden bahsediyoruz. 45 bin dönümlük arazi 45 kilometre karelik imar planı demek, bu öyle kolay değil. Daha dün olmuş gibi Büyükşehir Belediyesinin zamanlamasını manidar buluyorum. ODTÜ hiçbir şey yapmamış olur da dersiniz... Öyle birşey yok. ODTÜ 10 yıldan fazladır zaten imar planlarının üzerinde çalışıyor ve işlemleri de ağır ağır hepsini yerine getiriyor. Çankaya Belediyesi ile çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
 
"Bundan sonraki süreçte ne olacağının" sorulması üzerine Akbulut,  "Türkiye bir hukuk devleti. Mahkemeye gideceğiz, belgelerle göstereceğiz. Biz yıllardır Büyükşehir Belediyesinin onaylarını almışız, Çankaya Belediyesi ile işlem yürüyor ve bitirme aşamasındayken bu iş..." dedi.
 
"Enteresan bir zamanlama"
 
Para cezasının ödenip ödenmeyeceği sorusuna Akbulut, "Ne münasebet, mahkemeye gideceğiz. Hukuksal olarak biz haklılığımıza inanıyoruz" yanıtını verdi. Konuyla ilgili bütün işlemlerin evrakının Çankaya Belediyesi'nde olduğunu söyleyen Akbulut, çalışmalarının devam ettiğini yineledi. Akbulut, "Çok enteresan bir zamanlama. Melih Gökçek kaç yıllık belediye başkanı, ona bakalım. Birdenbire bugün mü aklınıza geldi? Bu operasyonu 2 ay önce başlattı. 2 ay öncesine kadar Büyükşehir Belediye Başkanı bilmiyor muydu ODTÜ'nün imar durumunu?" diye konuştu.
 
ODTÜ'nün tarihçesi
 
Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956'da "Ortadoğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlayan üniversite, Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getirdi. Çağdaş eğitimin öncüsü olan ODTÜ, ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa caddesinde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında bugünkü yerine taşındı.
 
İlk olarak 1956'da Mimarlık Bölümü öğretime açıldı. 1957 Şubat döneminde de Makine Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başlandı. 1957-1958 öğretim yılı başında mimarlık, mühendislik ve idari bilimler fakülteleri kuruldu. 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlandı. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başladı. ODTÜ'de, 47 lisans programının yürütüldüğü 5 fakülte, 750 öğretim üyesi, 400 öğretim görevlisi, bin 400'den fazla araştırma görevlisi, 21 bini aşkın öğrenci bulunuyor. Üniversiteden bugüne kadar mezun olanların sayısı ise 80 bini aşıyor.