Belediyeler ‘Akıllanıyor’ Başkan ‘Cep’ten Yönetiyor



Türkiye’de 800 belediye teknolojiyi kullanarak ‘akıllanırken’, bu belediyelerin uygulamaları CeBIT’te dikkat çekiyor. Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri (AKOS) konsepti altında fuarda uygulamalarını sergileyen belediyeler, hizmetlerini artık mobil ortamda vermeye başladı. Belediye Başkanı’nın ofisine gitmeden cep telefonuyla her şeyi kontrol edebilmesi, kapıdan vergi tahsilatı, belediyedeki bütün bilgilerin tek tuşla kontrol edilebilmesi fuarda ilgi gören uygulamalar arasında.

40 belediye ‘akıllı’

AKOS konseptinin yaratıcısı Sampaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, Türkiye’de 2 bin 980 belediye bulunduğunu ve bunların 800’ünün teknolojik uygulamaları kullanarak hizmet vermeye başladığını söyledi. Karakaya “Bu belediyelerden bir kısmı sadece bazı uygulamalarını teknolojiye adapte etti, otomasyona geçti. 40 belediye bütün sistemleriyle ‘akıllı’ oldu. Bunlar arasında İstanbul’da Beyoğlu, Bakırköy, Beykoz, Küçükçekmece, Tuzla, Şanlıurfa, Gaziantep Büyükşehir ve Şahinbey gibi belediyeler var” dedi.

Tek tuşla bilgiye erişim

Aralarında IBM, Oracle, TEB, Garanti’nin bulunduğu iş ortaklarıyla belediyelere her alanda çözümler ürettiklerini dile getiren Karakaya, “Başkanın cep telefonuna yüklenecek bir yazılımla bütün belediye hizmetlerini takip edebilmesi olanaklı. Kişisel haklara aykırı olmayan her türlü bilgi akıllanan belediye ve şehirlerde ekranda karşınıza geliyor. Vatandaşlar ödemesini yapmak için kuyruk beklemek zorunda kalmıyor. Gece bile evinden cep telefonundan arayarak çağrı merkezinden ödemesini yapabiliyor. Artık binlerce insandan tahsilat böyle yapılıyor. Bu uygulamalar daha da çeşitlenecek” diye konuştu.

Mobil uygulama öne çıkıyor

Karakaya, şunları söyledi: “Bu sistemlerin maliyeti 300 bin dolar ile 5 milyon dolar arasında değişiyor. Ama biz ödemeyi bu uygulamalarla gelirler arttıktan sonra alıyoruz. Şanlıurfa Belediyesi, teknolojiye geçtikten sonra geliri 15 kat arttı. Akıllı belediyeler altyapı ve üst yapı envanteri çıkararak, her şeyi kontrol edebiliyor. Vatandaş da özgür ve mobilize olmak istiyor. Başta trafik olmak üzere altyapı sorunları çözülüyor. Kaynak israfları önleniyor.”

Ingenico geliştirdi vergiler kapıdan tahsil edilecek

Fatih Belediyesi, işyerlerinin dönemsel vergilerini Mobil Belediye Projesi ile sahada tahsil ediyor. Belediye bu uygulamayı, Ingenico tarafından geliştirilen, POS ve PDA özelliği taşıyan iPA280 ürünüyle gerçekleştiriyor. PDA tarafında çalışan Windows CE platformunda geliştirilen özel program sayesinde dokunmatik ekrandan vergi türü seçiliyor. Sistemde tanımlanmış tutar POS tarafına aktarılarak kredi kartı ile ödemesi alınıyor. Vakıfbank üzerinden işlem yapılan projede tüm kredi kartları geçerli.