Belediyeler Emlak Sahibini Vurdu



Emlak vergisine tabi değerlerin düşürülmesi için temmuz ayında kanun çıkarılmasına karşılık belediyelerin büyük bölümü, mevcut değerleri daha da artırma yoluna gitti. Emlak vergisinde değer tespit komisyonlarının geçen yıl belirlediği ve bu yıl yürürlüğe giren birim değerler, baş ağrıtmaya devam edecek gibi görünüyor. Vatandaşların açıklanan değerleri yüksek bulması ve benzer yerler için çok farklı rakamlar uygulanması üzerine, temmuzda birim değerlerin düzeltilmesi için yeni kanun çıkarıldı. Emlak vergisinde değişiklik yapan ve 12 Temmuz 2006'da yürürlüğe giren bu kanunla belediyelere, metrekare birim değerleri düzeltme yetkisi verildi. Düzenlemede, halkın geri kalmış ve gelişmiş yöreler arasındaki dengesizliğe verdiği tepki etkili oldu.

Maliye yetkilileri, kanun değişikliği yapılırken, birim değerlerin düşürülerek düzeltilmesinin amaçlandığını, belediyelere de bu yönde telkinde bulunulduğunu açıkladı. Edinilen bilgilere göre, yeni kanunla 11 Ağustos'a kadar emlak vergisine tabi değerleri düzeltme yetkisi alan belediyelerin çok azı, bunu indirim olarak kullandı. Bazı belediyeler de, geçen yıl tespit edilen değerlerde değişiklik yapmadı. Ancak, birçok belediye, mevcut değerleri daha da artımayı tercih etti. Artış, bazı belediyelerde 10-12 kata ulaştı. Düzeltmeler sırasında, üç büyük il içinde en fazla değer artışı da, İstanbul'da gerçekleşti.

Bu ilde Göktürk beldesindeki Açelya Sokak'ın değeri bir anda 20 YTL'den 250 YTL'ye, Bahar Sokak'ın değeri de 40 YTL'den 250 YTL'ye yükseldi. Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Ümraniye, Beyoğlu ve Kartal belediyeleri de, düzeltme yetkisini daha çok artırım yönünde kullandı. Eminönü'nde Bab-ı Hümayun Caddesi'nde metrekare birim değer, 12 kat birden arttı. Düzeltme sonrası Eyüp'te bazı cadde ve sokaklarda yüzde 100, Kartal'da yüzde 60, Bakırköy'de de yüzde 50'lik değer artışları meydana geldi.

TOKİ'nin hasılat paylaşımı yoluyla inşa ettirdiği Uphill Court, My World ve Kent Plus gibi projelerle ünlenen Batı Ataşehir'de de, daha önce 600 YTL olan birim değerler, yüzde 50 zamlandı.

Buna karşılık İstanbul'da Adalar, Beşiktaş, Şişli, Şile ve Üsküdar belediyeleri, mevcut değerlerde değişik oranlarda indirime gitti.

Anadolu'daki illerin de, emlak vergisi değerlerini de hızla yükseltmeleri dikkati çekti. Gaziantep, arazi değerlerine yüzde 50'ye varan oranda zam yaparken Antalya'da da birim değerlerde dört katına varan artışlar oldu.

Hakkâri hâlâ değerli
Geçen yılki değer tespitlerinde Cumhuriyet Caddesi için belirlenen 1200 YTL'lik birim değeriyle İstanbul Boğazı'nda yalıları bile geride bırakan Hakkâri, mevcut rakamlarda değişikliğe gitmedi. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Sakarya, Karaman ve Düzce belediyeleri ise eski rakamlara sadık kaldı.
Belediyelerin ağırlıkta olduğu değer tespit komisyonları tarafından geçen yıl belirlenen emlak vergisine tabi değerler, 2006'da yürürlüğe girdi. Vatandaş, mart-mayıs döneminde emlak vergisinin ilk taksidini belediyelerin ağırlıkta olduğu değer tespit komisyonlarınca geçen yıl saptanan bedele göre ödedi. Ancak, temmuzda çıkan yasanın verdiği yetkiye dayanarak, belediyelerin değerleri daha da yükseltmesi, vatandaşı ek vergiyle karşı karşıya bıraktı. Mart-mayıs döneminde, vergisini yatıran, artış varsa, kasımda fark ödeyecek. Maliye yetkilileri, "Değerlerin düşürüleceği beklentisiyli hareket etmiştik. Ancak bazı belediyeler, yetkiyi değer artışı olarak kullandı" dedi.

Ümraniye en gözde ilçe
Bu arada, Referans gazetesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin altı ay önce başlattığı 'Referans Emlak Endeksi' projesi tamamlandı. Günde ortalama 700 emlak ele alınarak elde edilen verilere göre en ucuz kiralık bölge Kartal, yatırım yapılacak en iyi bölge Ümraniye oldu. Araştırmaya göre kentte en pahalı ev satışı Bebek'te, en ucuzu Beylikdüzü'nde yapıldı.