"Belediyelerin Birleştirilmesi Kaosa Neden Olabilir"



Bodrum Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Tosun, Bodrum yarımadasındaki idari yapının iki ya da üç belediyeye düşürülerek devam ettirilmesi durumunda, farklı belirsizlikler ve kaoslara pencere açılabileceğini belirtti. Tosun, yaptığı açıklamada, Bodrum merkez belediye ile Bitez, Konacık, Ortakent-Yahşi ve Yalı belediyelerinin tek belediye altında toplanmasını amaçlayan çalışmanın, eski Muğla Valisi Ahmet Altıparmak tarafından İçişleri Bakanlığına sunulduğu bilgisinin kendisine ulaştığını söyledi. Bakanlığa ulaşan çalışmada, bazı evrakın eksik olduğu ve bu eksiklerin ilgili kurumlar tarafından giderilmeye çalışıldığını ifade eden Tosun, ayrıca bu konuda Bodrum Belediyesinin alması gereken meclis kararı ile Danıştay ve İçişleri Bakanlığı boyutlarının bulunduğunu kaydetti.

Aynı zamanda Konacık Belediye Başkanlığı görevini de sürdürdüğünü anımsatan Tosun, şunları kaydetti: ''Şimdi, '1999 yılında bu idari yapıyı neden kurduk, bugün neden kapatıyoruz?' sorusunu sormak lazım. Konacık Belediyesi penceresinden olaya baktığımız zaman 1999-2004 yıllarında Konacık belediyesinin çok başarılı işler yapmadığı kamuoyu tarafından biliniyor -ki biz daha sonraki dönemde seçildik- ama 2004 yılından sonra belediye kurumsal yapısını tamamlamış, alt ve üstyapı sorunlarını çözmüş, birçok problemini halletmiş durumda. Bugün yoluna devam ediyor. Hal böyleyken biz bu belediyeyi neden kapatalım. Kaçak yapılaşmalar, inşaatlar 1999 döneminde yapılmadı mı? O dönemde Konacık, Bodrum Belediyesi sınırları içindeydi ama bir denetimsizlik vardı. Şimdi böyle bir tablo varken neden Konacık Belediyesini Bodrum Belediyesi sınırlarına bağlayalım. Bodrum Belediyesi kendi sorunlarını çözmüştür, yapacak bi şey kalmamıştır. Şimdi Konacık, Bitez, Ortakent-Yahşi ve Yalı'daki sorunları mı çözecektir? Buna muktedir midir? Ben muktedir görmüyorum.''

Tosun, belediyeler nasıl köyden belediye tüzel kişiliğine geçerken oylama yapılmışsa, belediyeler kapatılırken de referandum yapılması gerektiğini savundu. Tosun, ''Biz belediyemizin kapatılmasına karşıyız. Bodrum yarımadasındaki idari yapının iki ya da üç belediyeye düşürülerek devam ettirilmesi durumunda farklı belirsizlikler ve kaoslara pencere açılacağını düşünüyorum. Bu da Bodrum yarımadasının hayrına olmaz'' dedi.

1999 seçimleriyle geçildi ama...

Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Mahmut Yıldırım ise Bodrum yarımadasında 1999 seçimleriyle çok parçalı sisteme geçildiğini anımsatarak, ''Bu dönemde var olan belediyelere ilave olarak çok sayıda yeni belediye oluştu. Şimdi Bodrum'dan Turgutreis beldesine gidene kadar 5 tane belediyenin sınırlarından geçiyorsunuz. Bu da bu güzergah üzerinde 5 tane hak sahibi ve otorite olduğu anlamına geliyor'' dedi. Bu durumun pozitif ve negatif yönleri olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

''Mesela birçok bölge Bodrum'un banliyösü şeklindeyken, gözlerden ırak bir noktadayken birden bire gözaltına alınmıştır, merkez olmuştur, denetim ve ilişkiler artmıştır. Tabii bu kadar belediye oluşmasının negatif yanları da oldukça fazla. Mesela her belediyenin itfaiyesi var ama hepsi aynı araçlar. Arıtması olan belediyeler var, bu belediyeler arıtması olmayan belediyeler tarafından kirletiliyor, plan bütünlüğü olmuyordu. Her belediye kendi içinde bir 'krallık' kurduğu için her 'kral' kendine göre bir yönetim tarzı belirliyor. Oysa yarımadanın bir bütün olarak değerlendirilmesi lazım. Çünkü yarımada bir bütündür, bu parçaları bir araya getirdiğiniz zaman bir anlam ifade ediyor. Bunun dışında bazı temel şeyler var mesela ana yollar, arıtma, içme suyu, mezarlık, itfaiye ve bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Bunların bir plan dahilinde bütüne dair olması lazım.''

Birbirine yakın ve iç içe geçmiş belediyelerin büyük bir belediye şeklinde birleşebileceğini ifade eden Yıldırım, ''Şu andaki belediyeler birer müdürlüğe dönüşebilir, bu bir çözüm ama bana göre doğru çözüm, Bitez, Konacık ve Bodrum gibi belediyelerin 3030 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Yasası'yla tanımlanmış ilişkiler içinde belki de özel bir kanunlu büyük bir belediye haline getirilmesidir. Meclis üyeleri bu belediyeye taşınmalı ve üst ölçekli makro düzeyde bütüne dair kararlar, başta plan bütünlüğü olmak üzere, hep beraber demokratik şekil içinde alınmalı. Ancak o zaman Bodrum yarımadası bütün olarak değerlendirilebilir'' görüşünü ifade etti.