Belediyenin Kemeraltı Kuralları



Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Kemeraltı için görev tanımları belirledi. Kurallar şöyle:

Kemeraltında vatandaşlarımız rahatça yürüyebilecek, keyifle alışveriş yapabilecek. Çığırtkanların yaptıklarının turizme ve de ekonomiye zarar verdiği konusunda uyarılarda bulunulacak. Uyarılara uymayanlara ilgili cezalar uygulanacak. Kaldırıma taşan mal yığınlarının tarihi  yapıların güzelliğini gölgelediği hatırlatılacak.  Çığırtkanlık yapanların dükkan sahiplerine, turizme zarar verdiği konusunda uyarılar yapılacak. 

Çığırtkanların alışveriş keyfini engellediği vurgulanacak. Esnaf kuruluşlarına, olumsuz davranışların  esnaf kültürüne aykırı olduğu hatırlatılacak.  Turistlerin pasajları ve hanları rahatlıkla ziyaret etmeleri sağlanacak.

Kabahatler Kanunu’nun 37’inci maddesi şöyle: (1) mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi idari para cezası ile cezalandırılır. (2) İdari para cezası vermeye kolluk veya belediye zabıta görevlileri yetkilidir. Yasada aykırı davranışlara 70 TL idari para cezası uygulanması öngörülüyor.

Turiste ‘seyyar’ tacize izin yok

İzmir’in Alsancak Limanı’na dün 5 bine yakın yolcusu bulunan 2 kruvaziyer gemisi geldi. Liman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, sabah saatlerinde Liman’a demirleyen “MSC Magnifica”nın 2 bin 872’nin, “Aida” isimli geminin ise bin 997 yolcusu bulunuyor. İtalyan ve Alman  turistlerin çoğunluğunu oluşturduğu bu grup akşam saatlerine kadar kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Bu arada daha önce işportacıların tacizine uğrayan turistler bu kez rahat etti.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri’nin, Emmniyet Müdürlüğü’nün de desteği ile yaptığı çalışma sonuç verdi. Dün Alsancak Limanı’na yanaşan iki yolcu gemisinden İzmir’e inen turistleri bu kez işportacılar hiç rahatsız edemedi.  8 kişilik zabıta ekibi ve emniyet güçleriyle tedbir alındığını gören işportacılar turistler için limana hiç yanaşamadı. Ekipler, sadece bir seyyar çaycı ile bir parfüm satıcısının mallarına el koydu. Bu malları almaya gelirlerse ceza işlemi uygulanacağı ifade edildi.