Belek, Golften Bu Yıl 120 Milyon Euro Bekliyor



Avrupa'dan yapılan doğrudan uçak seferlerinin artması, golf sezonunun uzaması ve euronun değer kazanması, bu yıl Antalya'daki golf sektörüne yarayacak. Geçen yıl Belek'teki 15 golf sahasıyla yaklaşık 100 bin golfçüyü ağırlayan Antalya, sadece golf saha kirasından yaklaşık 25 milyon euro kazandı.

Belek'te oynanan golf oyunu sayısı yüzde 14 artarak 437.2 bine çıktı. Geçen yıl otel konaklamaları, biletler ve ekstra harcamalar dahil 100 milyon euronun üzerinde ciroya ulaşan Belek'teki golf turizminin 2010'da 120 milyon euro, 2011'de ise yaklaşık 150 milyon euroluk ciroya ulaşması hedefleniyor. Kış aylarında Antalya turizminin "kurtarıcılarından" olan sektör sayesinde kasım-mart döneminde Belek'teki otellerin müşterilerinin yüzde 70'ten fazlası golfçülerden oluşuyor.

Akkanat Holding Turizm Grup Golf Koordinatörü Uğur Budak, oynanan oyun sayısına göre ortalama 100 bin golfçünün 2009'da Belek'e geldiğinin hesaplandığını belirterek, bu yıl oyun sayısının 490 binlere, oyuncu sayısının ise 120 binlere çıkmasını öngördüklerini söyledi.
 
Lüks tüketim azaldı

THY'nin Stockholm, Paris ve Düsseldorf doğrudan seferlerine Ekim 2009 başı itibariyle başladığını hatırlatan Budak, "British Airways'in direkt Londra seferleri yararlı oldu. THY'nin yeni noktalara uçacağını duyuyoruz. Kopenhag ve Londra'nın da adı geçiyor. Direkt seferleri yapan tabii ki sadece THY değil. Yıllardır Sun Express seferleri vardı, bu yıl Pegasus da Avrupa'da pek çok noktadan uçmaya başladı. Ancak sayı artışındaki en önemli etkenlerden biri, golf sezonunun önceki yıllara oranla uzaması. Önceki yıllarda fazla oyuncunun gelmediği eylül, nisan ve mayıs aylarındaki oyun sayıları hızla artıyor. Ayrıca 2012 Dünya Golf Amatör Takım Şampiyonası'nın Belek'te yapılacak olması, bölgenin bilinirliğini olumlu olarak artırdı" diye konuştu.

Önceki yıllara göre golfçülerin lüks tüketimlerinin azaldığını kaydeden Budak, "Örneğin, oyun oynadıktan sonra üzerinde sahanın logosu bulunan tekstil ürünlerinin satışı azaldı. Gelenler daha çok mutlak ihtiyaçları olan top ve eldiven gibi eşyalar alıyor. Konaklama süreleri, geçen yıllardaki gibi ortalama 7 gün civarında oluyor. Kriz nedeniyle kısalmadı. Kişi başı günlük konaklama dışında, golfçülerin ortalama 100 euro civarında ekstra harcamaları var diyebiliriz. Oyun fiyatları 60 ile 90 euro arasında değişiyor. Yani geçen yıl golfçüler, sadece oyun kirası için 25 milyon euronun üzerinde harcadı" diye konuştu.


 
Güçlü euro bize yaradı

Sueno Hotel ve Golf Club Genel Müdürü Kurtuluş Gülşen de euro-pound paritesinin euro lehinde gidişatından dolayı, İngilizlerin golfte Euro Bölgesi'nden uzaklaştığını vurgulayarak, "İngilizler paralarının daha değerli olduğu Türkiye gibi ülkelere geliyor. İspanya ve Portekiz'den önemli ölçüde oyuncu aldık. Sahalarımız ve otellerimiz de yeni ve kaliteli olduğu için Belek tercih ediliyor" dedi. Gülşen, oyun fiyatlarının da AB ülkelerinden yüzde 20 civarında ucuz olduğunu söyledi.

Lykia Group Başkan Yardımcısı Atilla Silahtaroğlu ise Lykialinks Golf Oteli'nde geçen yıl yaklaşık 15 bin golfçüyü ağırladıklarını kaydederek, bu yıl hedeflerinin 28 bine ulaşmak olduğunu belirtti. En fazla İskandinav pazarından golfçüleri sahalarında ağırladıklarını kaydeden Silahtaroğlu, "Belek'te yapılması planlanan 3 saha daha var. Bu sahaların 2012-2013 döneminde açılması bekleniyor. Golf sahalarının artması, golfçü sayısını da artıracaktır. Bizim otel müşterilerinin tamamı golfçülerden oluşuyor. Önümüzdeki yıldan itibaren konferans ve spor turizmine de açılacağız" dedi.
 
 Golf endüstrisine ilgi artacak

Golfün artık olimpiyatlara kabul edildiğini söyleyen Sueno Hotel ve Golf Club Genel Müdürü Kurtuluş Gülşen, "Golf artık olimpik spor olarak onaylandı. 2016 Brezilya Olimpiyatları'nda ilk kez olimpik bir oyun olarak ortaya çıkacak" dedi. Olimpiyatlarda golf dalında yer alacak tüm devletlerin bu sektöre yatırım yapmak zorunda olduğunu kaydeden Gülşen, "Artık golf endüstrisine ilgi daha da artacak. Biz de 2016'ya kadar bir milli takım oluşturacağız. Oysa sadece İstanbul ve Antalya'da saha var. Bunların 60-70 adede çıkması lazım. Bakanlığın Kapadokya ve Ege bölgesindeki hatta Urfa'daki golf sahası tahsislerine onay vermesi gerek" dedi.

Belek'te yaklaşık 14.5 kilometrelik sahil şeridinde 15 golf sahası bulunduğunu, MNG Grubu'nun Mardan'a sattığı golf arazisinin devreye girmesi konusunda bir gelişme duymadıklarını belirten Gülşen, "2004'te 7 saha vardı, yetmiyordu. 2010'da 15'e çıktı, ama hâlâ saha yetmiyor."

Sueno Hotel Grubu'nun Belek'te bu kış yapmayı planladığı 600 odalı butik otel projesinin de Belek'teki diğer projeler gibi askıya alındığını vurgulayan Gülşen, Turizm Bakanlığı'nın halen bölgedeki yeni vaziyet planlarını hazırladığını söyledi.
 
Rakamlarla Belek'te golf

2009'da 100 bine yakın golf turisti ağırladı.
Sadece saha kirasından 25 milyon euro kazanıldı.
Oynanan oyun sayısı yüzde 14 artışla 437 bine çıktı.
Toplam 100 milyon euro ciroya ulaşıldı.
2011'de 120 bin golfçünün gelmesi bekleniyor.
2011'de 150 milyon euro ciro hedefleniyor.