Belemedik’teki Tarihi Şantiye Binaları Restore Edilip Turizme Kazandırılacak

Almanlar tarafından Adana’nın Pozantı İlçesi’ne bağlı Belemedik Köyü’nde, 100 yıl önce inşa edilen tren istasyonunun, Türk-Alman dostluğunun Türkiye’deki sembolü olması için çalışma yapılıyor.

1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle Haydarpaşa’dan Bağdat-Halep-Şam’a kadar demiryolu ağı kurulması öngörüldü. Bu projeyle, Osmanlı’nın asker, eşya ve yolcu taşıması, Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına ulaşması planlandı. Haydarpaşa’dan Eskişehir, Konya, Ereğli, Pozantı, Adana güzergahını izleyen Bağdat Tren Hattı’nın en önemli ve zor geçiş noktası olan Belemedik’te, 1905 yılında Almanlar tarafından 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açıldı. Hacıkırı’nda da 200 metre uzunluğunda Varda Köprüsü inşa edildi. Belemedik tren istasyonunda o yıllarda binlerce Alman ve Türk görev yaptı. Bölgede Almanlar, hastane, kilise, okul, sinema, cami inşa ettiler. Bağdat Tren Hattı’nın bu zorlu aşamasını yıllar süren çalışma sonucu başarıyla tamamlayan Almanlar, Belemedik’teki yüksek bir kesimde bulunan 3 bin 700 metrekarelik alanda mezarlık oluşturarak, buraya hayatını kaybeden vatandaşlarını defnetti. Aradan geçen zamanda kuytu bir yerde olduğu için binalarının önemli bölümü tamamen harap olan, birkaç mezar taşı dışında ortadan kaybolan bu istasyonun, kuruluşunun 100. yılında Alman-Türk dostluğunun sembolü olması için çalışma yapılıyor.

Belemedik’te incelemede bulunan Pratiker Yapı Market’in Genel Müdürü Werner Müller, Alman Mezarlığı’nın restorasyon işini üstlendiklerini, ekim ayında düzenlenecek 100. yıl kutlamaları çerçevesinde büyük bir alana yayılan mezarın eski görünümüne kavuşturulacağını söyledi. Almanya Fahri Konsolosu Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık da Belemedik’e Adana Valiliği ve Pozantı Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı’nın yanında Alman firmalarının da büyük ilgi gösterdiklerini belirterek, şunları söyledi:’’Burada, ayakta kalmayı başaran dört binanın projesini Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne yaptırmak için görüşmelerimiz sürüyor. Proje tamamlandıktan sonra Türkiye’de faaliyette bulunan Alman şirketleri, Simens, Bosch, Man, Mercedes, İSKEN gibi büyük kuruluşlardan bu binaları restore ettirmelerini isteyeceğiz.’’

Kısacık, bu firmaların Türk-Alman dostluğunun sembolü olacak bu bölgeye her türlü katkıda bulunacaklarına inandığını belirterek, ‘’Projemiz tamamlandığında Belemedik hem 100 yıl öncesinin anılarının yeşerdiği bir bölge olacak, hem de önemli bir turizm merkezi durumuna gelecek. Türkiye’ye en fazla turistin geldiği Almanya’dan turistlerin doğal güzellikleriyle öne çıkan kış ve yaz turizm yapılabilecek bu bölgeye akın edeceklerini düşünüyoruz.’’ diye konuştu.