''Ben İnanıyorum ki İstanbul Sınıf Atlayacak, Sıçrayacak''



Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Kanal İstanbul Projesiyle ilgili, ''Ben inanıyorum ki İstanbul sınıf atlayacak, sıçrayacak'' dedi.

Projenin İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi hedefiyle de ilişkisi bulunduğunu dile getiren Yılmaz, eleştirilere yönelik de ''Şunu kaçırıyorlar; şu anda bir tasarım var ama detaylı projelendirme için zamana ihtiyaç var. Başbakanımız da iki yıl içinde gerçekleştireceğiz dedi. Daha detaylı projelendirme çalışmasında tüm dediğiniz bu unsurlar elbette ki dikkate alınacak'' dedi.

"Başbakanımız dün ilan ettiği projeyle birlikte 3. boğaz köprüsü de çok daha anlamlı, entegre bir hale geldi"

GAP Eylem Planı kapsamındaki gelişmeleri ve gerçekleşmeleri kamuoyuna anlatmak üzere düzenlenen gezi çerçevesinde Şanlıurfa'da ziyaret ve incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Yılmaz, Kanal İstanbul Projesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Yılmaz, projenin son derece önemli olduğunu belirterek, ''Ben şöyle söylüyorum; hepimiz İstanbulluyuz. Benim kendi ilim Bingöl'ün nüfusuna yakın bir Bingöllü nüfus İstanbul'da yaşıyor. İstanbul, bir dünya şehri, küresel bir şehir, Türkiye'nin dünyadaki vitrini adeta. Artık İstanbul'un 21. yüzyıla yakışır bir şekilde sıçrama yapması gerekiyor'' dedi.

Kentin çok önemli problemlerinin çözüldüğünü, önemli mesafeler alındığını dile getiren Yılmaz, son dönemde başlattıkları bir dizi proje ve dün açıklanan Kanal İstanbul projesiyle birlikte İstanbul'un sınıf atlayacağına inandığını söyledi.

Boğazın altından raylı sistemle geçişi öngören Marmaray'ın devam ettiğini, karayoluyla geçişi öngören ''lastikli geçiş'' projesinin başlatıldığını, 3. boğaz köprüsü çalışmalarının sürdüğünü, metro sistemlerine desteğin de artarak devam edeceğini anlatan Yılmaz, tüm bunlar yanyana konulduğunda İstanbul'un ''gerçekten sıçrayacağını'' düşündüğünü kaydetti.

Yılmaz, şöyle konuştu:

''Aslında Başbakanımız dün ilan ettiği projeyle birlikte 3. boğaz köprüsü de çok daha anlamlı, entegre bir hale geldi. Bu yeni projeyle birlikte İstanbul tabii çok daha farklı bir konuma kavuşacak. Mevcut boğazı bir defa aşırı yükten ve risklerden kurtarmış olacağız, boğaz çok daha rahatlayacak. İstanbul'un güzelliği çok daha açığa çıkmış olacak. Diğer taraftan yeni bir gelişme aksı elde edilecek ve orada önemli oranda kendini finanse eden bir proje gerçekleşmiş olacak. Trafik rahatlayacak vesaire.

Bunların ötesinde İstanbul, bir taraftan da finans merkezi olarak belirlediğimiz bir şehir. Bu, bence onunla da çok ilişkili. Prestij projelerle, önemli altyapı projeleriyle birlikte finans merkezi olarak İstanbul, küresel şehir olarak İstanbul daha fazla ön plana çıkacak.''

''Önemli olan vizyondur''

Ekolojik denge başta olmak projeye yönelik çeşitli eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Yılmaz, şu değerlendirmeleri yaptı:

''Bakın şunu kaçırıyorlar; şu anda bir tasarım var ama detaylı projelendirme için zamana ihtiyaç var. Başbakanımız da iki yıl içinde gerçekleştireceğiz dedi. Daha detaylı projelendirme çalışmasında tüm dediğiniz bu unsurlar elbette ki dikkate alınacak. Bu büyük bir projeyi analiz yapmadan gerçekleştirebilir misiniz, mutlaka detaylı analizler yapılacak ama önemli olan vizyondur, vizyonu bu modeli ortaya koymaktır. Bunu koyduktan sonra gerisi teknik çalışma, onlar, analizler bir şekilde yapılır.''

Yılmaz, konuya ilişkin başka soru üzerine, her alanda olduğu gibi ekolojik denge açısından da detaylı analizlerin yapılacağını, süreç içinde bunların açıklanacağını dile getirdi.