'Ben Ülkeme Güveniyorum' Dedi 800 Milyon Doları Bugün Ödüyor



Sama Dubai davaları gerekçe gösterip ödeme için ek süre isterken, Karayolları arazisinde davalar ile karşı karşıya olan Zorlu, "Onlar yabancı, ben ülkeme güveniyorum" dedi. Zorlu bugün 800 milyon doları peşin ödeyecek.

Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai Holding'in açılan davalar nedeniyle süresi dolduğu halde Levent'teki İETT arazinin bedelini ödemeyerek zaman istemesinin ardından gözler Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Zorlu'ya çevrildi. 7 Mart 2007 tarihinde yapılan ihale ile İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisine 800 milyon dolar teklif veren Zorlu için de ödeme süresi bugün doluyor.

Karayolları arazisi ile ilgili davalar da bulunduğundan kendilerinin bir ek süre talep edip etmeyeceği yönündeki sorumuza Zorlu, "Onlar yabancı yatırımcıdır, bakış açıları farklıdır. Ama biz ülkemize, yargıya güveniyoruz. Yarın (bugün) ödemeyi peşin olarak yapacağız" dedi. Karayolları arazisinde yüzde 10 imar sınırı ile 28 katlı 5-6 bina yapacak olan Zorlu Grubu, 2010 yılına kadar inşaatı bitirmeyi hedefliyor. Sama Dubai ödeme yapmadığı için ihalenin iptal edilip yeni bir ihaleye çıkılması durumunda yeniden teklif verip vermeyecekleri yönündeki soruya ise Zorlu, "O süreci görmeden yorum yapmak doğru olmaz" yanıtını verdi.

Amacı farklı
Zorlu'nun aldığı Karayolları arazisi ile ilgili de Mimarlar Odası tarafından açılan dava bulunuyor. Konu ile ilgili görüştüğümüz Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Karayolları arazisinin 1970'lerde birinci Boğaz Köprüsü yapılırken bağlantı yolları yapılacağı ifade edilerek kamulaştırıldığını belirterek, "Kamulaştırılan bir alan kamulaştırma amacını aykırı olarak yapılaşmaya açılamaz. Kavşak yapılacak denilerek kamulaştırma yapıyorsun, sonra da otel ve iş merkezi olarak o bölgeyi satışa çıkarıyorsun.