"Bengüboz’un Objektifinden Mudurnu’da Erken Cumhuriyet Dönemi"



Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM), Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Kaymakamlığı (Halk Eğitim Merkezi) ve Bolu Mudurnulular Derneği ortaklığı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu desteği ile düzenlenen “Anadolu’dan Bir Tanık: Bengüboz’un Objektifinden Mudurnu’da Erken Cumhuriyet Dönemi” adlı sergi Ankara’nın ardından İstanbul’da ziyarete açıldı.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ‘Mudurnu Tarihi Ahi Kenti’, İpek Yolu üzerindeki stratejik coğrafi konumu ile Erken Osmanlı döneminin önemli bir ahilik-esnaf kenti ve yurtsever bir cumhuriyet şehri. 1. Dünya Savaşı sırasında düştüğü esir kampında fotoğrafçılığı öğrenen Ahmet İzzet Bengüboz’un, savaş sonrası döndüğü memleketi Mudurnu’da 1920’li ve 1930’lu yıllarda çektiği fotoğraflar, bir dönemin sosyal yaşamına ışık tutan önemli bir belge niteliği taşıyor.

Bengüboz’un

“Anadolu’dan Bir Tanık: Bengüboz’un Objektifinden Mudurnu’da Erken Cumhuriyet Dönemi” adlı sergi, yaklaşık 100 yıl sonra, yüksek tarihi ve sanatsal değere sahip bu özel fotoğraf koleksiyonunu ilgilileriyle buluşuyor. Mudurnu’nun bir döneminin sosyal ve ekonomik yaşamını belgeleyen serginin, ilk gösterimi Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla 19-30 Nisan arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Sergi, 30 Temmuz 2016 tarihine kadar, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbeli Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

Sergi projesi kapsamında hazırlanan aynı adlı kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından piyasaya sunuldu. Fotoğraf koleksiyonunu içeren sanal arşive ise www.mudurnukentarsivi.org adresinden ulaşılabilir.

Bengüboz’un

Reklam Goruntulenme Bolumu