Bentler Yıkıldı



Artvin’in Şavşat ilçe merkezinde önceki günden bu yana etkili olan yağışların önceki akşam sele dönüşmesi üzerine, Tigrat Deresi üzerinde bulunan ve DSİ’nin ıslah çalışmaları için yaptırdığı 3 tersip bendi (suyun getirdiği taş, toprağın çökertildiği) yıkıldı. Selde 1 ev ile çeşitli samanlık ve kulübeler suya kapılarak sürüklendi.

Yıkılan evin altında kalan Lütfiye Acar (70) öldü. Özgen Demiral (59), Dildar Demiral (61), Selin Demiral (5) ve Mavinur Durmuş (43) ise kayboldu. Dildar Demiral, Mavinur Durmuş, Özgen Demiral’ın cesedi dün bulundu. Kaybolan Selin Demiral aranıyor.

Sinop merkeze bağlı Eymür Köyü’nde, köprü üzerinden geçen 16 yaşındaki Ramazan Keçe sel sularına kapılarak hayatını kaybetti.

Şavşat’ın CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Naci Köroğlu, Tigrat Deresi üzerinde bir süre önce yapılan 3 tersip bendinin neden olduğu felakette, bentlerin sağlıklı inşa edilmemesinin büyük rolü olduğunu ileri sürdü. Köroğlu, Kaymakamla birlikte DSİ Bölge Müdürlüğü’nü daha önce uyardıklarını söyledi. DSİ 26’ncı Artvin Bölge Müdürü Sezai Sucu ise suçlamaları kabul etmedi, "Kalitede bir sorun yok. Aşırı malzeme ve su geldi. Bu da bentlerin kenar kısımlarını yıktı" dedi. Zonguldak Valisi Erdal Ata da Gökçebey İlçesi’nde Ağusto Deresi’nde inceleme yaparken, "Gözümüzü rant hırsı bürüyor. Sonucunda da böyle felaketlerle karşı karşıya kalıyoruz. DSİ’nin daha önce derelerin üzerine yaptığı köprünün bu felakete sebep olduğunu görüyoruz. Ormanlık alandan gelen ağaçların köprülerde baraj vazifesi yapması nedeniyle suların şehir merkezine yayılıp ev ve iş yerlerinde ciddi hasarlar meydana getirmiş" diye konuştu.

Yine dere yatakları

Son iki gündür süren şiddetli yağışlar nehirleri bile taşırdı ve dere yataklarında yapılaşmanın yoğun olduğu Karadeniz Bölgesi’ni perişan etti. Yollar çöktü, evler yıkıldı, ölenler ve mahsur kalanlar oldu. Bölgenin coğrafi konumu, insanların hiçbir önlem almadan dere yataklarına yerleşmeleri, zararın boyutunu artırdı.

Bartın’da Bartın Irmağı’nın Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşma meydana geldi. Irmak kenarındaki evlerde oturan yaklaşık 100 kişi, yatılı okullar ve yurtlara taşındı. Kızılay mobil aşevi kurarak yemek dağıtımına başladı.

Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi’nde dereler taştı, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Bozkurt İlçesi’nde yıldırım düşmesi sonucu 3 ev ve 6 samanlık yandı. Dursun Köyü’nde ahşap bir eve yıldırım düştü. Kısa sürede büyüyen yangında üç ev, 6 samanlık yandı.