Bergama’da ÇED Krizi!



Ege'de Son Söz'den Sinan Doğan'ın haberine göre, Koza'nın Bergama'nın Ovacık Köyü'nden sonra Yerli Tahtacı Köyü'nde de altın arama ısrarı devam ediyor. Koza Altın'ın Bergama'nın Yerli Tahtacı Köyü'nde yapmak istediği maden ocağına yöre halkı karşı çıkıp, 4 Eylül'de yapılmak istenen ÇED toplantısını engellerken, Koza yetkilileri halkın katılım toplantısının mevzuata uygun şekilde yapıldığını iddia etti.

Koza'dan borsaya yapılan açıklamada, Bergama'nın Yerli Tahtacı Köyünde yapılmak istenen madene ilişkin ÇED toplantısının yapılamadığına ve söz konusu projeye ilişkin şirketin ruhsatının bulunmadığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Kapıkaya maden projesine ilişkin şirketin Madencilik Mevzuatına göre alınmış ve ruhsat hukuku devam eden bir ruhsatı bulunduğunu savunan şirket yetkilileri, "Halkın Katılımı toplantısı Çevre Mevzuatına uygun bir şekilde 4 Eylül 2014 tarihinde yapılmış ve mevzuatın gerekleri yerine getirilmiştir. Daha önce de açıklamalarımızda belirtildiği üzere Şirketimiz bütün faaliyetlerini yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uyum konusunda azami özeni göstererek gerçekleştirmektedir" ifadesini kullandı.

Köylüler isyan etmişti

Koza'nın Yerlitahtacı Köyü Kültür Evi Bahçesi’nde iki hafta önce yapmak istediği ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı''na Bergama Belediye başkanı Mehmet Gönenç, köy muhtarları, Bergama El Ele derneği ve yaklaşık 250 vatandaş katılmıştı. Toplantının açılışında söz alan Başkan Gönenç, halkın katılım toplantısının hukuki olarak uygun olmadağını, çünkü sahanın ruhsatının Şubat 2014 tarihinde bittiğini öne sürmüştü. Gönenç, "Şu an ruhsat uzatma talebi incelemesi devam ediyor. Ruhsatın olmadığı toplantı yasal değildir. Toplantı iptal edilmelidir. Buna rağmen toplantının yapılması durumunda alınacak kararlar ya da bilgilendirmeler hukuken yok hükmündedir” demişti.

İtirazlar üzerine şirket yetkililerince maden ruhsatının geçerli olduğuna ilişkin ya da süre uzatımı yapıldığını gösteren bir belge ibraz edilememesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen yetkililer ÇED toplantısını 'toplantı halkın bilgilendirilmeyi istememesi nedeniyle iptal edilmiştir’ ibaresini kullanarak sonlandırmıştı.