Bergama’da Halk ÇED Toplantısına İzin Vermedi



İzmir’in Bergama ilçesi Kozak Yaylası’nda bulunan Okçular Köyü’nde granit ocağı projesinin faaliyet alanı ve ruhsat sahası toplam 100 hektar büyüklüğünde iken, proje kapsamında yıllık 60 bin metreküp yani 162 bin ton tüvenan granit üretimi planlanıyordu.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; projeyle ilgili yapılmak istenilen ÇED toplantısı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri Okçular Köyü’ne geldi. Köyün girişinde yolu kapatarak karşılayan çevre eylemcileri ve köylüler, yetkililerin toplantının yapılacağı alana giriş yapmalarına izin vermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise toplantının yapılamayacağını tutanak altına alarak geri dönmek zorunda kaldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Proje alanına en yakın yerleşim merkezi olan Okçular Köyü’nün ruhsat sahasına 2.09 km mesafede bulunuyor. Proje, Demircidere Mahallesi'ne 1.72 kilometre mesafede yer alırken, proje alanına en yakın konut ise 1.44 kilometrede bulunan Ayvatlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Eylül ayında da aynı bölgede başka bir granit ocağı için ÇED toplantısına da yöre halkı yolu kapayarak izin vermemişti.

Konu hakkında açıklama yapan Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel; “Kozak endemik türleriyle, çam fıstıklarıyla Türkiye’nin en gözde yaylalarından biri. Bu yaylaların taş ocaklarına heba edilmesini istemiyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz devam edecektir.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.