Beşiktaşlı Vatandaşlardan “Evsiz Kaldık” Eylemi



Yerel seçimlerin ardından birçok inşaat işinin yarım kalması sonucu yeni evlerine taşınamayan Beşiktaşlı vatandaşlar, seslerini duyurmak için belediye önünde eylem yapmaya başladı. Binalarını yenilemek isteyen ya da kentsel dönüşüm kanunu kapsamında binası riskli ilan edilen vatandaşlar, imzada kalan işlerinin sonuçlandırılmasını talep ediyor.

Proje tasdiki, imar, ruhsat aşaması, yıkım ruhsatı gibi her aşamada tıkanan süreçlerin olduğunu ifade eden Mimar Macit Toz, “Her birinde engel var. Daha önce bir haftada alınan evrakı 6 ayda alamaz olduk. Ben 35 senedir Beşiktaş’ta proje yapıyorum. Benim ortalama proje sürem 3 ile 6 ay arasındadır. Şimdi ise 15 aydır alamadığımız ruhsat var” dedi.

Toz, “Mevzuat, imar planı, imar yönetmelikleri, otopark yönetmelikleri, sığınak yönetmelikleri aynıyken böyle bir tıkanmanın yaşanmasının sebebini anlamıyoruz. Herhangi bir değişiklik olsa tabiî ki değişen koşullara projelerimizi uyduracağız ama böyle bir durum yok. Belediye her seferinde ek taleplerde bulunuyor ve işi uzatmaya çalışıyor. Çözüm üretmiyor” diye konuştu.

Yaklaşık 100’ün üzerinde binanın olduğunu ve ortalama 5 bin kişinin bu mağduriyeti birebir yaşadığını anlatan Toz, “Ama bir o kadar da etkilenen insan var. Burada iş yapan müteahhit ve mühendisler itibarsızlaştırılarak bu alandan uzaklaştırılmak isteniyor. Çünkü burada kendi tanıdıkları firmalara iş vermek istiyorlar” dedi.

“Şubattan beri belediye başkanıyla görüşemiyorum”

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile görüşmeye çalıştıklarının ancak bu taleplerinin reddedildiğini ifade eden Toz, “Şubat ayından beri kendisiyle görüştürmüyor. Birçok yol denedim görüşmek için fakat bir türlü görüşme gerçekleşemedi. CHP’li İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ile görüştük. STK’larla görüştük ama yine de sonuç çıkmadı” dedi.

“Müfettiş gelecek”

Konuyla ilgili müfettiş atandığını ve bayramdan sonra incelemelerine başlayacağını anlatan Toz, şöyle konuştu: “Daha önce vatandaşlar da dilekçe vermişti ve sudan sebeplerle kaç aydır bekletilen insanlar oyalanmaya çalışıldı. Her yere gerekli dilekçelerimizi gönderdik ama maalesef bir icraat yok. Olması gereken çözüm ise şudur; şu anda bekleyen bütün ruhsatları mevcut imar mevzuatları çerçevelerinde sonuçlandırmaları gerekir. Çünkü aylardır kiracılara kira yardımında bulunan müteahhitler de mağdur oldu. Yasa gereği kira yardımı 18 sonra bitecek ve asıl kriz o zaman başlayacak.”

Hala riskli bina da oturuyorlar

Mağdur vatandaşlar ise aylardır mağdur olduklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Aramızda hala riskli binalarda oturmak zorunda kalan var çünkü yıkım işlemi hala gerçekleşmedi. Oysa yasaya göre riskli yapının iki ay içinde yıkılması gerekiyor. Belediye ise bize, “Tekrar içine girip oturun” diyor. Binaları yıkılanlar ise ayrı bir mağduriyet yaşıyorlar. Tam bir senedir kirada oturanlar ve sözleşmeleri bittiğinde gelirleri olmadığı için ne yapacaklarını bilmiyorlar.”

Belediye açıkladı: Otoparksız projelere onay vermiyoruz

Beşiktaş Belediyesi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Yapılan eylem ile ilgili Başkan Av. Murat Hazinedar, ilgili kişilere kentsel dönüşüm gereği yapılan projelerde otopark projesinin olmadığı için yeniden projelendirmesini istemiştir. Ancak bazı projeler otoparklı hale dönüştürülüp onaylanmışken bazı projeler otoparksız olarak onaylatılmak istenmektedir. Başkan Hazinedar, Beşiktaş'taki trafik sorunu ve otopark sorunundan dolayı göreve geldiği günden itibaren otoparksız projelere onay vermemektedir. Projenin içinde otoparkı bulunan dosyalarla ilgili her hangi bir sıkıntı olmamakla birlikte, Başkan Hazinedar bu olayla ilgili gerekli bilgilendirmeleri de kişilere yapmış bulunmaktadır.”