Betofiber Libya'da GFC Üretimine Hazırlanıyor



GRC (cam ve elyaf katkılı beton) üretimi yapan Betofiber, Libya'da yatırıma hazırlanıyor. Betofiber Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, Libya'da şirket kurma kararı aldıklarını söylerken, başkent Tripoli'de sahil şeridindeki eski binaların yerine yapılacak prestijli çok katlı rezidans ve konut projelerinde yer alacaklarını söyledi. Binaların dış yüzeyinde GRC kullanmayı planladıklarını söyleyen Durbakayım, ilk etapta GRC'nin Türkiye'den gideceğini ve pazarın durumuna göre 2-3 yıl sonra yerel bir ortakla Libya'da da GRC üretim tesisi kurmayı düşündüklerini kaydetti.

Yapı 2009 Fuarı için geldiği Ankara'da gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Durbakayım, 2 ay önce davet üzerine gittikleri Libya'daki görüşmeler neticesinde yüzde 35'ini Libya Sosyal Güvenlik Fonu'nun oluşturduğu bir şirket kurmaya karar verdiklerini söylerken, "Tripoli bölgesinde prestijli yüksek katlı rezidans ve konut binaları yapmak istiyoruz. Görüşmeler sonuç verdi, şu an kuruluş aşaması var. Libya kanunlarına göre orada kurulacak şirketin yüzde 35'inin Libyalı bir firma olması lazım" dedi. Bu sayede devlet güvencesi altında çalışacaklarını belirten Durbakayım, şirketle ilk aşamada 150 milyon euroluk bir projeyi alarak anahtar teslimini yapmayı ve arkasından da yine bu büyüklükte birkaç projeyi 2-3 sene içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
 
180 bin metrekarelik üretime ulaşılacak

Betofiber hakkında da bilgi veren Durbakayım, şirketin Teknik Holding bünyesinde 2 yıl önce kurulduğunu ve salt GRC üretim kapasitesi bakımından Türkiye ve Avrupa'nın en büyüğü olarak tescil edildiğini belirtti. Durbakayım, Tuzla-Orhanlı'daki fabrikanın yıllık üretim kapasitesinin 250 bin metrekare olduğunu söyledi. Durbakayım, bu yıl için hedefledikleri 180 bin metrekarelik üretimin 130 bin metrekarelik kısmını gerçekleştirdiklerini ve yıl sonuna kadar da hedefledikleri rakama ulaşacaklarını ifade etti. Betofiber'in yatırım maliyetinin 10 milyon euro olduğunu anlatan Durbakayım, Türkiye'de GRC üretiminde 80 milyon euroluk pazarın yüzde 30'unu elinde bulundurduğunu kaydetti. Pazara girmeleriyle sektördeki tekelci anlayışın yıkıldığını savunan Durbakayım, "Yüksek maliyetten dolayı ürünün metrekaresini 100-120 eurodan satın alıyorduk. Biz bu anlayışı kırdık ve sektöre girmemizle bu rakam 80 euroya kadar düştü" dedi.
 
Ankara pazarı için fabrikayı genişletecek

Umut Durbakayım, mevcut fabrikalarının 7 bin metrekarelik arsada yapılacak yeni üretim tesisiyle büyüyeceğini söyledi. Ek fabrikanın özel projelere ve kendileri için en önemli pazarlardan biri olan Ankara'ya hitap edeceğini kaydeden Durbakayım, "Ankara'da iş merkezleri, elçilik binaları gibi projelerde yer alıyoruz. Ankara, uzun vadede planladığımız Anadolu ve Akdeniz'e açılma hedefleri için sağlam bir temel oluşturdu. Bu konudaki adımlarımız da çok iyi gidiyor. Sırada İzmir var" dedi.