Bir Devrin Piknik Cenneti 'Sadabad' Geri Dönüyor



Haliç Havzası'nı geçmişteki ihtişamlı günlerine döndürmek için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Proje sona erdiğinde, 'Altın Boynuz' ve çevresi, yeniden İstanbullular için en gözde mesire alanı ve turizm merkezi olacak.

Haliç'in balçık haline gelen çamurunun temizlenmesi imkansız gibi görünse de 'Altın Boynuz', eski ihtişamlı günlerine geri dönmeye hazırlanıyor. Haliç'teki kötü koku sorununun çözülmesiyle başlayan çalışmalar dünya bilim literatürüne girdi, üniversitelerde örnek rehabilitasyon çalışması olarak okutuldu. Haliç'ten taranan 5 milyon metreküp çamur, pompalarla Alibeyköy'deki eski taşocaklarına, gidiş- geliş 15 kilometrelik bir hat boyunca pompalanmaya devam ediyor. Sadece yerli değil, yabancı sporcular, Oxford, Cambridge gibi üniversiteler Haliç'te kürek yarışları yapmaya başladı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ tarafından Haliç'in ıslahı için 500 milyon dolarlık harcama yapıldı. Eyüp Sultan Caddesi üzerindeki tarihi çevre korkuluk ve taş duvarları ile birlikte yaklaşık bin metrekarelik yol çalışmaları tamamlanarak, Sadabad Mesire Alanı da çevre bölgeden izole edildi.

Saraylar da yenilenecek
Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük zarar gören ve günümüze kadar ancak bu haliyle miras kalan Sadabad'ın yeniden canlandırılması, belediyenin öncelikli projeleri arasında yer alıyor. Bu proje çerçevesinde Sadabat sınırları içerisindeki Hassa Bahçeleri yeniden hayat bulacak. Kağıthane Deresi çevresindeki Osmanlı'dan kalma saray, köşk ve kasırlarda yenilenecek ve orijinal dokusuna kavuşturalacak. Tarihi eserlerin bir kısmının yenilenmesi için Anıtlar Kurulu'ndan izin bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç havzasındaki proje ve uygulamaları tamamen tarihi güzergahına uygun olarak gerçekleştiriyor. 900 bin metrekarelik alanın 500 bin metrekaresi yeşil alan, kalan yerler ise sert zeminler ile Kağıthane Deresi ve Kuğulu Göl gibi suların ıslahı olarak yenilenecek. Havza içinde İstanbullular için mesire alanı olarak hazırlanan 250 bin metrekarelik alanın 170 bin metrekarelik kısmı çimlerle kaplandı.