Beton Tozuması Artık Sorun Değil



Sanayi zeminleri konusunda uzman ERA Mühendislik, yaklaşık iki yıldır Ashford Formula Türkiye Genel temsilcisi olarak ABD’den gelen beton yüzeylere, kimyasal olarak sertleştirme teknolojisini uyguluyor. Bu yöntem, geri dönülmez doğal bir kristalleşme sürecini başlatan katalitik silikat reaksiyonuna dayanıyor. Böylece yaklaşık 5 – 8 mm derinliğinde, yüksek seviyede dayanıklı, tıpkı doğada elmas veya granitte oluştuğu gibi dört taraflı bir örgü deseni oluşuyor. Avrupa ve Amerika’da özellikle lojistik merkezlerde 100.000.000 m2 üzerinde kullanımı olan bu teknoloji sayesinde, normal beton yüzeyler ömür boyu tozumaya dayanıklı hale geliyor.

ERA Mühendislik Genel Müdürü Serdar Ekmekçi, "Biz, film tabaka oluşturmadan, boyama veya cilalama yöntemi kullanmadan, aşınmaya karşı dirençli, tozumayan ve sürekli kalitesini muhafaza eden beton zeminler üretiyoruz. Yükleme bölgesi ve forklift yolları gibi yoğun olarak kullanılan alanlar bile kişiyi görsel yönden ikna ediyor" diyor.

Kısa bir sürede Türkiye’ye tanıtılan Ashford Formula uygulamaları şimdiden 220.000 m2’yi geçmiş durumda. Özellikle yoğun trafiği olan DHL Lojistik, Migros, Bauhaus gibi büyük firmalar, Türkiye’deki yatırımları için Ashford Formula’yı tercih ediyor.

20 yıl garanti, daha düşük inşaat riski

Beton zeminin perdahından hemen sonra – derzleme işleminden önce – Ashford Formula beton yüzeye sürülüyor ve bunun için özel şantiye şartları gerekmiyor. Tekrarlanması gerekmeyen bu uygulama sayesinde, beton yüzeyin dayanıklılığı en az yüzde 45 oranında artıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yaptığı testlerde bu mukavemet artışı yüzde yüze kadar çıkıyor.

Teknik Denetleme Derneği’nin (TÜV) araştırmasına göre, bu işlem sayesinde normal beton zeminlerin kalite sınıfı B 35’e yani sert zeminin aşınma değerlerine ulaşıyor. Söz konusu bu değerler, WU betonu için öngörülen yoğunluk değerlerinden 7 kat daha fazla. Bu yöntemin buza ve eritme tuzuna karşı dayanıklılığı (CDF testi) norm değerinden 10 kat daha üstün.

Ashford zeminlerin temizliği için ıslak temizlik yeterli. Su, tıpkı "hayat iksiri" gibi etki yapıyor; çünkü beton yüzeyde kendiliğinden sertleşme sürecini teşvik ediyor. Bu yöntemin kullanılmasında sağlık yönünden hiç bir sakınca bulunmuyor. Ayrıca Ashford Formula, inşaat süresinden de tasarruf sağlıyor. Nemli yüzeyin kurumasından sonra şantiyede çalışmaya devam edilebiliyor.

Serdar Ekmekçi, Ashford Formula uygulamalarının 20 sene tozumaya ve aşınmaya karşı ana firma tarafından garanti edildiğini de sözlerine ekliyor.