Çevre Düzeni Planı Rant Planı Olmasın

Antalya'da Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yapılacak olan 2. Etap 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı çalışmasıyla ilgili Mimarlar Odası tarafından ön rapor hazırlandı. Belediyeye gönderilen ön raporda; Antalya için yeni bir plan yapılırken rantçıların değil, bilimin ve halkın beklentilerinin dikkate alınması istendi.

Mimarlar Odasının, raporunda 'Eski alışkanlıklarımızı sürdürerek, rant çevrelerinin görüşlerine dayalı, rant gruplarının baskısı ile yapılacak planlar, Antalya'nın geleceği turizm ve tarım sektörleri, doğal ve kültürel değerler ve halkın yaşam standartları açısından daha da olumsuz koşullar yaratacaktır' ifadelerine yer verildi.

Plan yapımına yön verecek ilkelere de yer verilen raporda şöyle denildi: 'Planlama açısından baktığımızda, Antalya, Isparta ve Burdur illeri ile ilçelerini de içine alan bölgesel bir planın yapılması zorunluluktur. En azından Antalya ili sınırlarında bölgesel bir plan yapmak, tarım ve turizm sektörlerinin sorunlarının çözülmesi, kaynak israfı, doğru ulaşım politikaları açısından gerekliliktir. Gelişmeyi ve yenileşmeyi durdurmayacak bir koruma anlayışı ile koruma, yenileme ve geliştirme alanları belirlenmeli. Bunların dengelenmesi ve bütünleştirilmesi sağlanmalıdır. Bu kapsamda Kaleiçi, Balbey ve Haşimişcan Mahalleleri öncelikle ele alınmalıdır. Oluşumu milyonlarca yılda gerçekleşen tarım alanları korunmalı, bu alanların iskana açılması önlenmelidir. Yoğunluk artışına yol açacak her türlü karardan kaçınılmalı, kentin gelişim alarlanı seçilirken falezlerin, sahil in ve kumsalın hiç olmazsa bugünkü haliyle korunmasına duyarlılık gösterilmelidir.'

Kaynaklar belirlenmeli
'Su kaynakları ve çevresi yapılaşmaya açılmamalı, gelecekteki içme suyu kaynakları şimdiden belirlenmelidir. Hava kirliliğine neden olacak kullanımların yerleri belirlenmeli, kirlenmenin önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Yapılaşmış alanlarda sağlıklaştırma önerileri yer almalıdır. Ekolojik dengelerin korunması ve geliştirilmesi sağlanmalı, kentlinin fizyolojik gereksinimleri için yeni yeşil alanlar oluşturulmalıdır. Turizm politikalarında kentin kimliğinin korunmasına özen gösterilmeli, alt yapı projeleri de nazım imar planına uyumlu hale getirilip havzayı kapsayacak şekilde geliştirilmelidir' denildi.